Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hra o slovíčka nie je vhodná, podstatný je výsledok, odkázal Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Hra o slovíčka nie je vhodná a podstatné je, že sa traja najvyšší ústavní činitelia zhodli na potrebe upokojenia spoločnosti. Vyhlásil to predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po piatkovom stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov, na ktorom sa im nepodarilo dospieť k jednotnému zneniu memoranda k súčasnej situácii v krajine.

Zároveň avizoval, že tento víkend sa stretne s koaličnými partnermi, aby hľadali konkrétne riešenia na upokojenie situácie. Hneď ako sa dohodnú na konkrétnych krokoch, bude o nich Fico informovať prezidenta Andreja Kisku.

Premiér tvrdí, že na poludňajšie stretnutie na Bratislavský hrad šiel s nádejou, že sa podarí vyjadriť spoločnú snahu o stabilitu krajiny a upokojenie verejnosti. "Napriek tomu, že sme na formu mali rôzne názory, naše spoločné posolstvo zaznelo jasne: máme jedno jediné spoločné želanie, aby bol v spoločnosti zachovaný pokoj," deklaroval.

Podľa Fica je prirodzené, že traja ľudia môžu mať na spoločné vyhlásenie rôzne pohľady. Tvrdí však, že hra o slovíčka nie je vhodná, lebo by to bolo malicherné. "Podstatný je výsledok, a ten je jednoznačný: traja najvyšší ústavní činitelia si želajú pokoj v spoločnosti," odkázal.

Fico uistil, že právo na zhromažďovanie a vyjadrenie vlastného názoru sú základné atribúty demokracie. "Slovensko je demokratická krajina. Ako predseda vlády by som chcel poprosiť občanov, aby zachovali pokoj, nenechali sa uniesť prípadnými provokáciami a zabránili škodám na zdraví a majetku," dodal.

Traja najvyšší ústavní činitelia sa napoludnie nedohodli na spoločnom znení dokumentu, ktorým by reagovali na súčasnú situáciu v krajine po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Po rokovaní na Bratislavskom hrade to oznámil predseda NR SR Andrej Danko (SNS) s tým, že všetci traja majú želanie, aby sa v spoločnosti zachoval pokoj.

"Vítam toto stretnutie, na ktorom sme prešli aktuálne politické témy. Síce sme neskoncipovali politickú deklaráciu, ale želáme si, aby v spoločnosti bol zachovaný pokoj. My traja urobíme všetko v rámci našich kompetencií, aby neboli udalosti posledných dní akokoľvek politicky zneužívané," povedal Danko, ktorý stretnutie inicioval. Fico a Kiska sa priamo po stretnutí nevyjadrili.

Prezident už vo štvrtok (8.3.) povedal, že ak má mať toto rokovanie zmysel, jeho výsledkom má byť spoločná deklarácia, ktorej text poslal Dankovi aj Ficovi. Premiér však prišiel na rokovanie s vlastným textom, v ktorom napríklad nebola veta o tom, že politici nebudú okolo protestov šíriť konšpiračné teórie ani ich inak dehonestovať.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: Robert FicoAndrej DankoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu