Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ONLINE Kiskov návrh pre Fica a Danka, Gašpar pred novinármi: Toto odkázal pred protestmi

Tibor Gašpar Zobraziť galériu (14)
Tibor Gašpar (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

BRATISLAVA - Ide naozaj do tuhého. Politická kríza, ktorá vypukla po smrti novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, sa nekončí. Po sérii rôznych odkazov pokračuje kolotoč stretnutí a tlačových besied či brífingov aj dnes.

Najviac skloňovanou politickou témou sú v posledných dňoch možné predčasné voľby a tlak na ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Špekuluje sa, že jeho demisia je na spadnutie, čo je aj jednou z požiadaviek koaličného partnera z Mosta-Híd, aby sa stabilizovala vláda. 

Ráno sa prezident Kiska stretol s SaS, chystá aj rozhovory s koaličnými stranami. O 10:30 mal tlačovku vládnuci Smer, tesne pred dvanástou vystúpil aj Kiska, ktorý potvrdil svoju účasť na zajtrajšom stretnutí s Andrej Dankom a Robertom Ficom.

Tlačová beseda Tibora Gašpara

Tlačovka Tibora Gašpara

20:20 „Ide o nehorázne a absurdné obvinenie, ktoré nie je absolútne ničím podložené. Vypovedal som k tomu ešte minulý rok,“ vyjadril sa Ján Počiatek pre Denníku N o tvrdeniach Špirka.

19:40 Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) sa stretla vo štvrtok v Bratislave so zástupcami Európskeho parlamentu (EP). Tí sa zaujímali hlavne o pozemkové právo, ktoré je na Slovensku veľmi zložité. TASR o tom informoval Michal Feik z Odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

19:15 Úrad vlády (ÚV) SR na otázku TASR, ako premiér hodnotí Kiskom navrhovanú deklaráciu, neodpovedal. Tlačový odbor len napísal známu skutočnosť, že „predseda vlády SR Robert Fico prijal pozvanie na zajtrajšie rokovanie".

19:05 „Minister vnútra musí byť už naozaj v úzkych, keď sa obhajuje mojím menom,“ reagoval Daniel Lipšic podľa Denníka N na vyjadrenia Roberta Kaliňáka. 

18:55 Prominentná socialistická europoslankyňa Ana Gomesová má pochybnosti, či Fico patrí do našej rodiny.

18:40 Čo si myslí Miroslav Beblavý?

18:15  Skonštatoval, že konkrétne obstarávania, o ktorých prokurátor Špirko hovoril, ako o podozrivých, kompletizovalo až nové vedenie rezortu vnútra za exministra Daniela Lipšica. „Pochybujem, že pán Lipšic by akokoľvek kryl nejaké naše fiktívne obchody. Na prokurátora podal trestné oznámenie ten istý človek, ktorého on označil za korunného svedka v celom prípade. Ani minister vnútra, ani policajt, ani prokurátor, obyčajný človek," uviedol minister. 

18:04 Kaliňák hovorí, že prepojenie Špirka so Sulíkom a Matovičom je úplne jasné.

17:56 Minister tvrdí, že nemá žiadnu právomoc a neriadi trestné konanie - robí to podľa jeho slov prokurátor, rôzne pokyny dávajú sudcovia.

17:50 Robert Kaliňák reaguje na Špirka. Hovorí, že za tie roky v politike také absurdné vyjadrenia ešte nepočul. 

17:30 Vláda Spojených štátov aj naďalej pozorne sleduje vývoj na Slovensku po vražde. Všetky strany vyzýva, aby sa zdržali používania konšpiračných teórií a dezinformácií, odkazuje v stanovisku. 

17:20 Vyjadrenie Špirka považuje Kiska za mimoriadne vážne a očakáva, že príslušné štátne orgány sa nimi budú adekvátne zaoberať. Informoval prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Kancelária prezidenta SR/Marián Garaj)

17:10 Most-Híd hovorí v spojitosti so Špirkom o mimoriadne závažnom obvinení. „Ak má pán Špirko podozrenie o zmarení a sťažení práce prokurátora a jeho diskreditácii, jeho povinnosťou je podať trestné oznámenie a orgánov činných v trestnom konaní, aby prípad zodpovedne vyšetrili a vyvodili trestnoprávne konzekvencie," uviedla v písomnom stanovisku hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

17:00 Špirko si svoje vystúpenie pred médiami zámerne načasoval pred piatkovými (9.3.) zhromaždeniami po celom Slovensku, myslí si to Anton Hrnko zo SNS. Konkrétnejšie sa však k téme vyjadriť nechcel, svoju úlohu si podľa neho v tejto veci majú robiť orgány činné v trestnom konaní, ktorým on osobne dôveruje.

16:45 Stretnutie Fica a Kaliňáka s delegáciou z Európskeho parlamentu

Stretnutie Fica a Kaliňáka s delegáciou z Európskeho parlamentu

16:29 Špirko sa dnešným dňom stal národným hrdinom, keďže usvedčil ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra financií Jána Počiatka z toho, že vybrali zo štátnych zákaziek milióny eur. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič.

16:20 Bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský žiada účastníkov piatkového pochodu o zachovanie pokoja a zdržanie sa nenávisti a násilia.

16:15 Úrad špeciálnej prokuratúry sa k Špirkovým slovám zatiaľ nevyjadril, uviedol Denník N. Reagovať bude až po tom, čo si ich pozrú bližšie a po tom, čo sa stretne špeciálny prokurátor Kováčik a Špirko.  

16:05 Stretnutie Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a zástupcov Európskeho parlamentu.

Robert Fico s Robertom
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Robert Fico s Robertom
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Robert Fico s Robertom
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Robert Fico s Robertom
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:47 Tlačovka sa skončila.

15:40 „Chceme vytvoriť vyšetrovací tím. Chceme vyšetrovať polku Kalábrie, ak bude treba," hovorí Gašpar o medzinárodnej spolupráci.

15:33 Odkaz Lucie Ďuriš Nicholsonovej:

15:30 Prokurátor Špirko podáva trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

15:24 Gašpar vysvetľuje, že talianská strana ich proaktívne nikdy o talianskej mafii neinformovala.

15:21 Z vyšetrovania vraždy nemôže povedať žiadne ďalšie detaily. Boli vraj vyšetrené dve-tri verzie podobné verziou s dílerom.

15:16 Ja nie som volený občanmi tejto krajiny," hovorí policajný prezident. Odvolaný môže byť iba kvôli veku alebo bez udania dôvodu ministrom. 

15:15 Gašpar tvrdí, že podanie na Špirka bolo podané občanom, nebola to operatívna akcia polície.

15:02 Niektoré výroky Špirka považuje Tibor Gašpar za zavádzanie verejnosti.

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

Tibor Gašpar

14:59 Polícia má informácie, podľa ktorých sa do protestov chcú zapojiť aj ultras niektorých futbalových klubov. Počet policajtov, ktorí budú zabezpečovať bezpečnosť, nechcel upresniť.

14:53 Gašpar upozorňuje Slovákov, aby počas protestov nepoužívali drony. Ich využívanie je regulované zákonom.

14:51 Od 16:30 bude v Bratislave obmedzená osobná aj hromadná doprava na Námestí SNP a v priľahlých uliciach (Klobučnícka, Uršulínska, Suché mýto).

14:49 Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara je možné, že počas zajtrajších protestov môže prísť k narušeniam. Obáva sa provokácií voči policajtom.

14:20 Danko víta deklaráciu, ktorú predložila Kancelária prezidenta SR a zároveň čaká aj na návrh z Úradu vlády SR.  Danko verí, že v piatok spoločne s prezidentom a predsedom vlády pripravia dokument a riešenie, ktoré upokojí snahy o štátny rozvrat a zastaví štvavú kampaň. 

Vyjadrenie Andreja Kisku ste mohli sledovať NAŽIVO

Vyjadrenie Andreja Kisku

13:50 Mimoriadny brífing k závažným skutočnostiam, ktoré uviedol prokurátor Špirko, ohlásila aj strana OĽaNO.

13:47 Organizácia Amnesty International je znepokojená reakciou predsedu vlády Roberta Fica na zhromaždenia a pochody a ďalšie prejavy podpory pre obete vraždy. Odsudzuje najmä Ficove slovné útoky.

13:40 Tibor Gašpar oznámil tlačovú besedu o 14:30. Témou bude Bezpečnostné opatrenia v súvislosti so zajtrajšími verejnými zhromaždeniami.

13:35 Prokurátor Vasiľ Špirko prehovoril. Podáva trestné oznámenie pre podozrenie zo sabotáže na ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného šéfa Tibora Gašpara, riaditeľa NAKA Petra Hraška a riaditeľa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera. 

13:20 Opozícia oznámila návrh na vyslovenie nedôvery vláde: Sulík si zatiaľ prezeral autá v Ženeve.

13:05 „Ten, kto spáchal túto beštiálnu vraždu, je pre mňa netvor. Ale zneužívanie tejto tragédie je rovnako úbohé a odsúdeniahodné," odkazuje Andrej Danko a SNS.

12:40 Budova NR SR je pre zamestnancov i politikov opäť prístupná. Vo štvrtok ráno tam totiž nahlásili bombu a priestory v parlamente preto polícia uzavrela. Budovu však evakuovať napokon nemusela.

12:30 V desiatkach slovenských miest, ale i svetových metropol sa v piatok 9. marca budú opäť konať zhromaždenia s názvom Za slušné Slovensko. Väčšina vysokých škôl a univerzít udelila študentom na piatok rektorské alebo dekanské voľno. 

12:25 Denník N informuje, že Most-Híd nechce upresniť, či bude žiadať aj odchod policajného šéfa Tibora Gašpara. Ministerka Žitňanská bude podľa slov hovorcu prezentovať svoje názory najskôr vnútri strany na republikovej rade.

Tlačovka Smeru

Tlačovka Smeru

12:15 Igor Matovič o Márii Troškovej:

12:05 Robert Fico a Robert Kaliňák sa o 15:10 stretnú so zástupcami Európskeho parlamentu, ktorí pricestovali na Slovensko.

11:59 Odkaz Ľubomíra Galka pre Smer a Martina Glváča.

11:50 „Aktuálna kríza dôvery ľudí v štát si vyžaduje jednoznačný signál," odkazuje prezident. Je presvedčený, že je nevyhnutné, aby spoločne vyjadrili dôveru vyšetrujúcim orgánom.

11:48 Kiska informuje o tom, že na avizované stretnutie s Ficom a Dankom pôjde, a navrhuje, aby prijali a podpísali spoločnú deklaráciu. Cieľom je upokojiť situáciu a prekonať politickú krízu.

11:35 Do konca volebného obdobia mieni Glváč zostať v parlamente. Podpredseda Smeru Juraj Blanár zopakoval, že Smer-SD chce hľadať riešenie súčasnej situácie s Mostom-Híd. Pokusy o prevrat, z ktorých Smer-SD obviňuje opozíciu, strana odmieta.

Martin Glváč
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Martin Glváč

11:20 VIA Iuris reaguje na vyjadrenia Martina Glváča:

„Predstavitelia strany SMER-SD sa dnešným útokom na občianskych aktivistov a mimovládne organizácie snažia odpútať pozornosť od vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky, ako aj od vyšetrovania škandálu možných kontaktov blízkych spolupracovníkov pána premiéra na organizovaný zločin."

11:17 Podľa Blahu by sa výrokom Nicholsonovej o štátnom prevrate mala zaoberať Generálna prokuratúra SR.

11:10 Členovia Smeru sa hádajú s novinármi, témou je opäť George Soros. Blaha znovu útočí na Kordu.

11:01 Ľuboš Blaha novinárovi Eugenovi Kordovi odkázal, že je neskutočný primitív.

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Ľuboš Blaha

10:53 Prepojenie s Bašternákom Martin Glváč odmieta. „Pán premiér sa vyjadril sám jasne k svojmu bývaniu a zariaďuje si svoje náhradné bývanie, akonáhle to bude mať, je pripravený sa presťahovať,“ odpovedá podľa Denníka N na otázku o presťahovaní sa premiéra Fica z Bonaparte Blanár.

10:51 O tom, že by Roberta Kaliňáka mala nahradiť súčasná štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková, hovoriť nechcú.

10:49 Ľuboš Blaha hovorí o tom, že voľby sú jediným prostriedkom toho, aby sme zistili, kto má vládnuť na Slovensku - a tie vyhral pred dvomi rokmi Smer.

10:40 „Prezident Kiska by mal vysvetliť, o čo mu v tejto hre ide," hovorí Glváč. Hovorí o spolitizovávaní protestov.

Zľava: Viktor Stromček, Martin
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Zľava: Viktor Stromček, Martin Glváč, Juraj Blanár a Ľuboš Blaha

10:36 SaS si podľa Glváča želá prevrat v uliciach, bitky a krv v uliciach. Richard Sulík pritom pred hodinou povedal, že si želá pokojné protesty.

10:35 Smer chce vyjadriť znepokojenie nad nebezpečnými vyjadreniami SaS, ktoré by vraj čakali skôr od fašistov ako od liberálov, tvrdí Glváč. Opäť spomína výrok Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá hovorila o prevrate.

10:32 Tlačovka Smeru sa začala. Je na nej Viktor Stromček, Martin Glváč, Juraj Blanár a Ľuboš Blaha.

10:10 Europoslanci na Slovensku: V súvislosti s vraždou Kuciaka sa stretnú s Kiskom aj novinármi.

9:55 Prezident Kiska vystúpi dnes o 11:45. 

Vyjadrenie Richarda Sulíka po stretnutí s prezidentom:

Vyjadrenie Richarda Sulíka

9:45 Predčasné voľby by mali byť podľa Sulíka čím skôr, lebo Slovensko je v kríze. Pripúšťa napr. Kiskom navrhovaný termín, aby sa uskutočnili na jeseň spolu s komunálnymi voľbami. „Dvojnásobná úkladná vražda odkryla toľko prepojení a podvodov, nikdy nemala mafia bližšie k premiérovi ako dnes," povedal.

9:40 Liberáli vítajú iniciatívu prezidenta. „Deklarovali sme náš jasný postoj v tom, ako by sa situácia mala ďalej vyvíjať," povedal Richard Sulík. „Sme presvedčení, že najkorektnejšie, najférovejšie riešenie sú predčasné voľby, aby voliči povedali, akú voľbu si želajú," dodal. Ľudí vyzýva k pokojným protestom.

9:30 V parlamente niekto nahlásil bombu, hlási Veronika Remišová (OĽaNO). Smer tam mal mať o 10:30 tlačovku, presunul ju do svojho sídla strany na Súmračnej.

9:20 Príchod SaS k prezidentovi

Príchod SaS k prezidentovi

9:10 Predstavitelia SaS prišli na stretnutie s prezidentom.

Strana SaS na stretnutí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Strana SaS na stretnutí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia Topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: VraždaJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu