Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico opäť vytiahol Sorosa: Varovanie z europarlamentu, stáva sa slovenským Orbánom

Robert Fico Zobraziť galériu (28)
Robert Fico (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Politická situácia na Slovensku je čoraz viac napätá. Kríza, ktorú rozpútala vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, sa stupňuje. Tvrdé slová si prostredníctvom médií vymieňa opozícia a prezident s premiérom. Smrť mladej dvojice zostáva stále nevyjasnená.

Hneď ráno na tlačovke liberáli odpovedali na tvrdenia ministerky poľnohospodárstva Gabriely Matečnej, že klamú, a pridali nové obvinenia. Medzitým na výbore pre obranu a bezpečnosť Robert Kaliňák čelil otázkam poslancov - Ľubomír Galko aj Martin Poliačik ho vyzvali na odstúpenie. Trojica smerákov Martin Glváč, Richard Raši a Peter Pellegrini sa postavili pred kamery na podporu premiéra Fica.

Igor Matovič obvinil Tibora Gašpara z klamstva, podľa politika bol šéf protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer na mieste činu vraždy a ukázal aj dôkaz. O pol tretej sa po stretnutí s veľvyslancami Robert Fico vyjadril, že úlohou prezidenta je obhajovať dobré meno Slovenska v zahraničí. Fico zároveň žiada prezidenta, aby sa vrátil do svojich ústavných koľají. Opäť spomenul aj meno Georga Sorosa.

20:05 Rozhovor s novinárkou Pavlou Holcovou. Robila s Jánom Kuciakom na veľkých kauzách: Mrazivé zistenie v deň vraždy.

19:35 Europoslanec Giegold tvrdí, že európske socialistické strany sa musia jednoznačne dištancovať od Fica. Jeho urážky novinárov a vyjadrenia týkajúce sa amerického miliardára Georga Sorosa sú vraj neprijateľné. „Fico sa stáva slovenským Orbánom," povedal europoslanec.

Sven Giegold
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: FB / Sven Giegold)

Sven Giegold - Foto: FB/Sven Giegold

19:25 Na žiadosť socialistickej frakcie Europského parlamentu odložili európski poslanci o jeden deň cestu na Slovensko. Dnes to oznámil na svojom webe europoslanec Sven Giegold zo Skupiny Zelených/Európskej slobodnej aliancie. Prídu tak až vo štvrtok.

18:50 Premiér dnes znovu kritizoval prezidenta, vraj destabilizuje krajinu. Andrej Kiska úder vrátil.

18:25 Pri bezpečnostnej previerke pána Jasaňa pochybila polícia alebo SIS, tvrdí Ľubomír Galko

18:00 Matečná podáva trestné oznámenie, kvôli Nicholsonovej vraj skolaboval jej otec

17:50 Martinovi Borguľovi sa situácia v Smere nepáči. Svoje námietky vyjadril na Facebooku.

17:35 Antonino Vadala prehovoril. S Troškovou sme len kamaráti, jej mama je chorá a vystresovaná.

Antonino Vadala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: FB/Antonino Vadala)

Antonino Vadala

17:25 Vedenie polície zopakovalo, že na základe pokynu dozorového prokurátora nemôže poskytovať informácie k vražde a vyšetrovaniu, informuje Denník N.

16:58 Pri udelení bezpečnostnej previerky Viliamovi Jasaňovi pochybila polícia alebo Slovenská informačná služba (SIS). Uviedol to dnes po skončení kontrolného parlamentného výboru pre kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Ľubomír Galko.

16:46 Sulík sa vzdáva svojej účasti v delegácii europoslancov, ktorí prídu na Slovensko v súvislosti s vyšetrovaním zneužívania eurofondov a vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Nechcem byť a nebudem zdrojom pochybností o objektívnosti vyšetrovania či zbytočného rozmazávania situácie. S ostatnými členmi delegácie sa rád stretnem a odpoviem na všetky ich otázky,“ vysvetlil.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

16:40 Kiska poverí v stredu 7. marca podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) dočasným vedením ministerstva kultúry. Oznámila to prezidentská kancelária. Pellegriniho navrhol predseda vlády Robert Fico.

16:31 Fico víta iniciatívu Andreja Danka o zorganizovanie stretnutiach troch najvyšších ústavných činiteľov. Je pripravený sa ho zúčastniť. 

16:26 Vadala žiada od opozičných politikov a novinárov ospravedlnenie.

16:22 Kiska v stredu začína rokovania s politickými stranami o stabilizácii situácie na Slovensku a koná tak preto, lebo premiérovi sa to za viac ako týždeň nepodarilo. Hovorca hlavy štátu Roman Krpelan to uviedol v reakcii na výčitky premiéra. Krpelan poukázal na celkové správanie premiéra. "Každým krokom destabilizuje spoločnosť,“ uviedol.

Prezident Andrej Kiska prichádza
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: FOTO TASR - KP SR / Marián Garaj)

16:12 Nad demisiou neuvažuje. „Kde by sme sa dostali, ak by slušní a čestní ľudia ustupovali tým, ktorí ich špinia?" pýta sa Matečná.

16:11 Na podpredsedníčku NR SR podá trestné oznámenie. Listy vraj riešilo právne oddelenie.

16:08 Nicholsonová vraj prišla s ďalšími klamstvami a nekompetentnými vyjadreniami. „Slovenský pozemkový fond nemôže vypovedať zmluvu len tak, ako sa mu chce," hovorí.  

16:05 Výroky Nicholsonovej vraj spôsobili, že otec Gabriely Matečnej skolaboval. „Ja si svoju prácu vykonávam odborne a čestne," odkazuje Matečná z brífingu v Poprade. 

Robert Fico
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

15:36 „Pýtali sme sa na problematiku destabilizácie, ako to nazývajú niektoré kruhy. Dostali sme uspokojivú odpoveď, ale nemôžem sa vyjadriť," povedal Grendel o otázkach na Sorosa.

15:33 K odpočúvaniu Kuciaka sa predseda rovnako nevyjadril: „Zachádzame do podrobností, o ktorých nemôžem informovať," povedal.

15:31 K otázkam novinárov, či SIS zlyhala pri previerke Jasaňa, sa Grendel nemôže vyjadriť. Zároveň povedal, že si myslí, že SIS urobila všetko, aby zabránila vražde Jána Kuciaka.

15:30 „Na základe predvolania pána riaditeľa SIS sa dnes členovia výboru dozvedeli, že SIS monitorovala a monitoruje členov zahraničných organizovaných skupín na Slovensku," povedal Gábor Grendel, predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS.

15:28 Na otázky, či bol Ján Kuciak odpočúvaný, riaditeľ SIS neodpovedal a odišiel.

Anton Šafárik
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Anton Šafárik - Foto: SITA/Diana Černáková

15:27 „Môžem vám povedať, len toľko, že SIS spolupracuje intenzívne so všetkými zložkami, ktoré vyšetrujú tento trestný čin. Samozrejme aj my, ako SIS, paralelne pracujeme svojimi vlastnými zložkami, aby sme tento čin objasnili," povedal riaditeľ SIS Anton Šafárik. Žiadne pochybenie nepripúšťa.

15:15 SaS reaguje na Roberta Fica:

„Robert Fico ťahá Slovensko z civilizovaného sveta do temných kútov organizovaného zločinu, arogancie moci a násilia. Robert Fico je hlavným deštruktérom stability, právneho štátu, slobody a demokracie v našom štáte. Osobná vojna, ktorú vyvolal s hlavou štátu, je vystrihnutá z učebnice mečiarizmu a znamená definitívny rozklad vlády. Prosíme občanov, aby sa nenechali uniesť emóciami a svoje rozhorčenie prejavovali pokojnou formou. Očakávame, že demokratické spoločenstvo vo svete vyšle slovenskej verejnosti jasný signál, že spôsoby Roberta Fica sú nehodné lídra členského štátu Európskej únie."

15:05 Andrej Danko pozval prezidenta a premiéra na piatkové pracovné stretnutie. „Ústavní činitelia musia spolu komunikovať. Takéto stretnutie je dôležité na zastavenie politických nálad, ktorých jediných cieľom je destabilizácia štátu,“ uviedol.

14:45 Fico znovu spomína Georga Sorosa. Hovorí, že mal legitímnu otázku. Vyjadrenie sa končí.

14:42 Len čo šéfredaktor poskytne relevantné informácie, že novinár robí na závažnej veci a má pocit ohrozenia, okamžite mu bude poskytnutá pomoc, hovorí premiér.

14:40 „Na Slovensku ani opozícia, ani prezident chytenie páchateľa nepotrebujú," povedal premiér. Sloboda slova a tlače je vraj u nás vysoká a potvrdili to aj veľvyslanci.

14:39 Netancujte na hroboch dvoch mladých ľudí, odkazuje opozícii. Premiér Fico sa opäť chytá jednej vety, ktorú Kiska povedal, a to, že je mu jedno, o aký motív išlo v prípade vraždy Kuciaka a jeho snúbenice.

14:36 Fico očakával, že dobré meno Slovenska v zahraničí, bude prezident hájiť. „Čakal som, že povie: Poďme to vyšetriť, spojme sa a potom vyvodzujme dôsledky," povedal Fico s tým, že očakával aj to, že prezident Kiska preruší lyžovačku. Prezident sa vraj pridal na stranu opozície.

14:34 Fico informoval veľvyslancov o masívnom vyšetrovaní a vyzval ich, že pokiaľ niečo majú k prípadu, nech to dodajú. Znovu útočí na Kisku.

Robert Fico
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

14:32 Jednorázový exces je podľa neho zámienkou na zobrazovanie Slovenska, kde sa vraj novinári vraždia a unášajú na dennej báze.

14:30 „Ak sa ukáže, že vražda dvoch ľudí súvisela s ich prácou, pôjde o slobodu slova," hovorí Fico

14:29 Robert Fico je na mieste. Ide iba o vyhlásenie, na novinárske otázky nebude priestor. V pondelok bude veľká tlačová konferencia. Zajtra alebo vo štvrtok bude taktiež.

Tlačovka Igora Matoviča:

14:18 Čaká sa na vyhlásenie Roberta Fica.

14:11 Ako informuje Denník N, veľvyslanci štátov EÚ a USA odišli po stretnutí s Ficom a Kaliňákom bez vyjadrenia pre médiá.

14:05 SIS vraj dovolila, aby mafia vstúpila na Úrad vlády SR.

Matovič ukazuje video, ktoré
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

13:58 „Policajný prezident klamal v priamom prenose," povedal Matovič potom, čo citoval výpoveď Vadalu pre Korzár, v ktorom Vadala uviedol, že aj po razii ostala zbraň na mieste

13:53 Podozriví sú vraj všetci, o ktorých Ján Kuciak písal. „Razia mala byť u Kaliňáka, u Gašpara, u Krajmera, u Bödöra, Glváča, Bašternáka, Kočnera," hovorí.

13:52 Igor Matovič ukázal video TV Joj, na ktorom vidno Róberta Krajmera vstupujúceho do dvora. „Pýtam sa, či existuje ešte väčší konflikt záujmov," pýta sa.

13:49 Necháme policajtov, nie vás, pán Gašpar, odkazuje Matovič. „Kvôli vám ľudia nedôverujú polícii. Kvôli vám jej nedôveruje matka a rodičia zavraždených," tvrdí politik.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky.sk)

13:47 Šéf OĽaNO verí, že po tomto dôkaze Gašpar podá demisiu.

13:45 „Chceme zverejniť dôkaz. Včera policajný prezident hovoril, že obviňujeme bez dôkazov," tvrdí Matovič. „Jeden člen vyšetrovacieho tímu mi poslal link aj s komentárom, že sami ľudia na mieste činu boli zhrození z toho, čo tam Krajmer robí," dodáva.

13:44 Začala sa tlačovka Igora Matoviča.

13:25 Antonino Vadala sa vyjadril pre Korzár. Troškovú vraj Jasaňovi poradil on.

Tlačovka Smeru

Tlačovka Smeru

13:20 Tibor Gašpar včera nehovoril pravdu. Krajmer sa nachádzal na mieste činu.

„Na včerajšom tlačovom brífingu sa prezident Policajného zboru vyjadril k účasti riaditeľa NPKJ Róberta Krajmera na mieste činu tak, že sa nemal pohybovať ani vo dvore, ani v dome. Uvedenú informáciu spresňujeme v tom zmysle, že riaditeľ NPKJ bol na mieste činu v plnom rozsahu a plnil, tak ako už bolo povedané, úlohy súvisiace s objasňovaním tohto trestného činu. Prezident Policajného zboru v čase svojho vyjadrenia nemal podrobnú informáciu o pohybe riaditeľa NPKJ na mieste činu a vychádzal z fotografie z miesta činu, ktorá bola zverejnená v médiách. Riaditeľ NPKJ prišiel po cca 10 hodinách na miesto činu spoločne s riaditeľom NAKA Petrom Hraškom na jednom služobnom motorovom vozidle, pričom plnil úlohy na pokyn riaditeľa NAKA," píše sa v stanovisku polície.

13:05 Róbert Krajmer podáva trestné oznámenie za ohováranie a žalobu na ochranu osobnosti na základe medializovaných informácií Lucie Ďuriš Nicholsonovej a Igora Matoviča.

12:55 SNS sa podľa Denníka N nebráni diskusii o zmenách vo vláde a na koaličnej rade predostrie svoje požiadavky, povedal podpredseda strany Anton Hrnko.

12:49 Tlačovka sa skončila.

12:42 Fico má aj naďalej plnú podporu vedenia a členskej základne, hovorí Pellegrini.

Tlačová konferencia SMER
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Vlado Anjel,)

12:40 Pellegrini a Glváč sa dostali do hádky s novinármi.

12:35 Podpredsedovia Smeru-SD Peter Pellegrini, Martin Glváč a Richard Raši nepovedali jasne, či podporujú ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Nevylúčili však, že sú za Kaliňákov odchod.

12:28 „Dopredu nechcem komentovať, ani nikoho pasovať do situácie, ako bude reagovať Most-Híd. My si nebudeme odkazovať cez médiá," hovorí.

12:27 Robert Fico na stretnutí s veľvyslancami.

Robert Fico
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:26 „Som schopný pôsobiť pri mojej pozícii ako minister kultúry. Nie je to pre mňa dramatická náhrada, ale technické prevzatie do času, kým sa nájde náhrada," hovorí Pellegrini k tomu, že na čas prevezme ministerstvo kultúry.

12:22 Na Sorosa sa vraj pýta pol Slovenska. Je to podľa Glváča legitímna otázka.

12:20 „My ešte stále rokujeme o tom, akým spôsobom sa vysporiadame s požiadavkami," hovorí Pellegrini o Kaliňákovi.

12:19 „Po vystúpení Igora Matoviča a Veroniky Remišovej máme vážne obavy o zdravotný stav predstaviteľov OĽaNO," napísala v stanovisku vládna SNS. „Na takéto šialené konšpirácie už ani nie je možné odborne reagovať," pripája sa MO SR s tým, že rezort sa od týchto vyjadrení dištancuje.

12:18 Smer chce vyzvať generálnu prokuratúru, aby okamžite začala konať vo veci napadnutia novinára/aktivistu Daňa Igorom Matovičom a taktiež aj vyhrážanie sa Daňa podpredsedníčke parlamentu Lucii Ďuriš Nicholsonovej.

Martin Glváč
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

12:17 „Prostredníctvom brannobezpečnostného výboru vyzveme prezidenta finančnej správy, aby nám podal presnú správu, saldo bilancie týchto všetkých firiem o skupinách, o ktorých sa hovorí na východnom Slovensku za roky 2010 - 2017, aby sme zistili, o aké finančné prostriedky ide, aby sme zistili, kto tieto firmy naozaj podporoval," tvrdí Glváč.

12:16 „Za poslanecký klub chcem doplniť a vyhlásiť, že naši poslanci neparazitujú na tejto situácii," hovorí Glváč. 

12:14 „Chcem oznámiť, že Smer bude pristupovať zodpovedne k rokovaniam s koaličnými partnermi," tvrdí Pellegrini. 

Tlačovka Pellegrini
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

12:13 „Nebuďte sudcami, berte do úvahy fakty a padni, komu padni," odkazuje novinárom.

12:11 Koaliční partneri im dali čas do pondelka. „Keď sa vyrieši situácia v koalícii, Smer bude pristupovať zodpovedne k rokovaniam. Nesmieme dopustiť nejaký rozvrat," hovorí.

12:09 Pellegrini je smutný z toho, že namiesto toho, aby by sa venovali vyšetreniu vraždy, znejú z úst opozície slová ako majdan a prevrat.

12:07 Pellegrini tvrdí, že chápe a rozumie, keď vidí krv a  penu na ústach opozície. Ich túžbou vraj nie je nič iné, len prevziať moc v tejto krajine.

Zľava: Richard Raši, Peter
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Zľava: Richard Raši, Peter Pellegrini, Martin Glváč - Foto: Vlado Anjel

12:05 „Keď každý chce, aby sa veci vyšetrili a dennodenne každý deň nezmyselnými vyhláseniami atakujeme políciu a ľudí, ktorí venujú svoj čas vyšetrovaniu. Chcem vyzvať z tejto pozície všetkých predstaviteľov policajných strán, aby prestali atakovať políciu, nech si to rozdajú s nami politikmi a nech nechajú policajtov na pokoji," odkazuje Pellegrini.

12:02 „Chceme aj my povedať, že ide o vážnu tragédiu a emócie sú na mieste," hovorí Peter Pellegrini. „Slovensko nikdy nebolo a nesmie byť krajinou, kde sa spory s novinármi majú riešiť strelnou zbraňou," odkazuje.

12:00 Tlačovka Smeru sa začala.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR - Marko Erd)

11:50 „Ja som dostal od polície informáciu, že si vyžiadala niekedy začiatkom roku 2014 informácie a po troch urgenciách sme ich po roku a pol dostali. Bola tam jediná veta o Vadalovi. Ešte v roku 2013 nám došla odpoveď, kde je napísané, že Vadala bol zatknutý na letisku a odovzdaný talianskym orgánom. To je celá odpoveď talianskej strany, ďalšie veci sa v registroch preverujú," uviedol minister. 

Kaliňák teda konštatuje, že slovenská strana dostávala od Talianov len odpovede na svoje otázky.

11:39 Zrejme bude nasledovať mimoriadne hlasovanie o dôvere, vysvetľuje Matovič. 

Tlačovku OĽaNO ste mohli sledovať naživo

Tlačovka OĽaNO

11:36 Kaliňák hovorí o 78 prípadoch, ktoré sa riešia. Výbor sa skončil.

11:34 „Andrej Danko teraz mlčí," vysvetľuje Remišová. Vraj sa nič nerieši.

11:26 „Neviem o tom, že by v Nórsku po Breivikovi padala vláda," hovorí minister vnútra.

11:25 Zaujíma vás iba moje odstúpenie, hovorí Kaliňák.

11:24 Igor Matovič: „Ak novinár zomrel preto, že odhaľoval praktiky mafie, tak odhaľoval praktiky vládnej strany Smer," myslí si.

Igor Matovič a Veronika
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Igor Matovič a Veronika Remišová - Foto: Topky.sk / Martin Bublavý

11:23 „Vyzývam Andreja Danka, aby si so svojimi ľuďmi na ministerstve urobil poriadok. Žiadame, aby SNS zastavila tento nákup. A takisto musia nominanti SNS poskytnúť verejnosti všetky informácie," dodáva.

11:22 Každý jeden človek zaplatí 200 eur, ľudia si preto zaslúžia, aby bol tento obchod čo najvýhodnejší a najtransparentnejší, hovorí Remišová.

11:20 „Pán premiér nikoho z ničoho neobvinil, pán premiér položil jednoduchú otázku, prečo sa pán prezident stretol s pánom Sorošom bez prítomnosti zástupcov ministerstva zahraničných vecí,“ vysvetľuje Kaliňák.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Robert Kaliňák na výbore - Foto: Vlado Anjel

11:18 Kaliňák hovorí, že Poliačik má dvojitý štandard. 

11:17 „Niekde v pozadí sa pripravuje biznis, ktorý zaplatíme my všetci," povedala Remišová.

11:15 Poliačik a Kaliňák sa hádajú. „Hovoríte o veciach, ktoré nesúvisia s témou," odkazuje mu Poliačik.

11:11 Martin Poliačik takto vyzýva ministra vnútra na odstúpenie. „Rád si vypočujem čosi o svojom morálnom kredite," hovorí. Pýta sa, ako zvyšuje stabilitu a bezpečnosť štátu, keď premiér vytiahol kartu používanú bežne fašistami, ruskou propagandou a podobne, a obvinil prezidenta, že spolupracuje so Sorosom.

11:00 Galko vyzýva Kaliňáka, aby rovno po výbore zamieril k prezidentovi a podal demisiu.  Kaliňák sa podľa neho zase preriekol, keď hovorí informácie, ktoré neboli nikdy publikované.

Martin Poliačik a Ľubomír
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Martin Poliačik a Ľubomír Galko - Foto: Vlado Anjel

10:57 „Nerobte si z toho kabaret," odkazuje Anton Hrnko. Kaliňák opäť vyťahuje tému SaS a Vadalovcov, na otázku, odkiaľ má informácie, pokiaľ ide o daňové tajomstvo, neodpovedá.

10:56 „Hlavná štátna radkyňa" je podľa Kaliňáka označenie platovej funkcie. Mária Trošková bola teda sekretárkou.

10:50 „Už som unavený," konštatuje Kaliňák, keď omylom Galka nazval redaktorom, píše Denník N.

10:45 „Aby ste zase napádali jednotlivých ľudí? Určite nie," odpovedá Kaliňák na otázku Ľubomíra Galka, či povie, kto je šéfom vyšetrovateľov a dozorujúcim prokurátorom.

10:42 Na otázku, či je to v poriadku, že polícia rozposlala výzvu pre občanov, aby si zálohovali dáta, až po 11 dňoch, povedal Kaliňák, že áno.

Anton Hrnko a Robert
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR - Marko Erd)

Anton Hrnko a Robert Kaliňák - Foto: TASR / Marko Erd

10:40 Najväčší tím vyšetrovateľov a kriminalistov v histórii polície pracuje na prípade vraždy. Podľa ministra vnútra bolo zatiaľ vypočutých viac ako 100 svedkov.

10:38 Nezaradená poslankyňa Zuzana Zimenová tvrdí, že „Robert Fico skončil“ a „teraz musí demokratická opozícia ukázať, že dokáže postupovať spoločne pri hľadaní východiska z tejto čiernej diery, do ktorej sa Slovensko vďaka jeho vládam rúti“.

10:37 Kaliňák tvrdí, že účasť vysokých funkcionárov polície je na mieste činu žiadúca.

10:33 Poslanci sa naďalej pýtajú Roberta Kaliňáka. O dnešnom článku Aktualít sa vyjadril, že nevie povedať, či naša polícia mala informácie o Vadalovcoch cez policajnú pridelenkyňu v Ríme, ako je to napísané v článku.

10:29 Tlačovka sa skončila.

Kauza za bodkou Matečná

10:24 „Ak brali dotácie a išlo o podvod, čo sa týka pôdy, malo z toho vzísť trestné oznámenie," myslia si liberáli. Matečná bola upozornená a nekonala.

10:22 „PPA vypláca dotácie tomu, kto tú pôdu obhospodaruje, nie tomu, kto k nej má právny vzťah. PPA to alibisticky neskúma," hovorí a tvrdí, že ju to šokovalo.

10:19 „Toto je posledná bodka za kauzou Matečná z mojej strany. Nebudeme ďalej mrhať časom na to, aby sme sa tejto dáme venovali," odkazuje Nicholsonová. 

10:16 Robert Kaliňák predstúpil pred výbor.

10:14 Hovan Matečnej pripravil list na to, aby mohla odstúpiť od zmluvy, stačil jej podpis, Matečná to však vraj odmietla.

Tlačovka SaS
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:13 Firma podľa Nicholsonovej v okrese Sobrance a Michalovce dlhodobo obhospodaruje pôdu bez nájomnej zmluvy so Slovenským poľnohospodárskym fondom. Ing. Hovan upozorňoval Matečnú na to, že firma obhospodarovala pozemky, ktoré boli v nájme niekoho iného.

10:11 V roku 2012 mal upozorňovať na firmu CO.BE.R, ktorá mala zmluvy s pozemkovým fondom na prenájom veľkého množstvo pôdy na východe.

10:09 Lucia Ďuriš Nicholsonová opäť spomína meno inžiniera Hovana, s ktorým je v úzkom kontakte. Strane poskytol dva listy, ktoré Matečnej ako šéfke pozemkového fondu adresoval o firme Talianov. 

10:08 „So smútkom musím konštatovať, že nikdy nebola mafia tak blízko k premiérovi ako dnes," odkazuje Sulík.

10:06 „Sme veľmi citliví, ak nás niekto obviní z klamstva. Vnímam to útok na mňa osobne ako na predsedu strany," povedal šéf SaS Richard Sulík na margo ministerky poľnohospodárstva Matečnej. 

Tlačovka SaS
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

09:55 Robert Kaliňák klamal, uvádzajú Aktuality.sk. Slovenská polícia o Vadalovcoch totiž vedela už od roku 2013. 

09:50 Na pozvanie Fica sa dnes o 12:00 v Zrkadlovej sále Úradu vlády SR uskutoční pracovný obed s veľvyslancami krajín Európskej únie a Spojených štátov amerických v súvislosti s aktuálnou politickou situáciou na Slovensku.

09:40 Vražda, okolnosti prípadu, ako aj zistenia, o ktorých Kuciak písal vo svojom poslednom článku, dnes zamestnajú parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť, Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS a Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti NBÚ.

SaS včera ráno zopakovala svoje ultimátum Robertovi Ficovi, ktoré sa končí dnes o polnoci - žiadajú predčasné voľby a to, aby zatiaľ dovládla koalícia bez neho a bez ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Poobede svojou tlačovkou začalo OĽaNO, nasledoval premiér Fico.

Ten opäť zaútočil na prezidenta, pričom za tvorcu jeho prejavu označil amerického miliardára Georga Sorosa. Na Ficovu hlavu sa následne zniesla znôška kritiky, a to dokonca aj od jeho koaličných partnerov z Mosta-Híd. Neskôr sa vyjadril aj Tibor Gašpar, ktorý sa bránil pred vyjadreniami opozície.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia Topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: VraždaJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu