Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf protikorupčnej jednotky vo Veľkej Mači: Nemal tam čo robiť, odpočúvali zavraždeného novinára?

Šef protikorupčnej jednotky NAKA Robert Krajmer na mieste brutálnej vraždy novinára a jeho snúbenice. Zobraziť galériu (4)
Šef protikorupčnej jednotky NAKA Robert Krajmer na mieste brutálnej vraždy novinára a jeho snúbenice. (Zdroj: Reprofoto/TV JOJ)

VEĽKÁ MAČA - Len niekoľko hodín po tom, čo polícia našla telá zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, sa na mieste činu objavil zvláštny človek. Išlo o šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera. Čo robil na mieste brutálnej popravy mladého páru?

Na prítomnosť Krajmera na mieste, kde brutálne popravili dvoch mladých ľudí, upozornil týždenník Trend. Do Krajmerovej kompetencie pritom vyšetrovanie vrážd nepatrí. Týždenník si ho všimol na záberoch televízie Joj, ktorá nakrúcala reportáž z tragédie.

Ján Kuciak v minulosti písal konkrétne aj o Krajmerovi, ktorý je nepriamo napojený na Norberta Bödöra. Aktuality, v ktorých zavraždený Kuciak pracoval, odhalili, že Krajmerova manželka má napojenie na vplyvného podnikateľa, ktorý je spájaný so Smerom-SD. A išlo práve o Norberta Bödöra.

Vražda Jána Kuciaka a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

S otázkou, čo robil šéf protikorupčnej jednotky na mieste činu, sa na ministra vnútra Roberta Kaliňáka obrátila aj Lucia Ďuriš Nicholsonová v relácii RTVS O 5 minút 12. Kaliňák na jej otázku reagoval tak, že prítomnosť Krajmera na mieste činu bola v poriadku, pretože "to bol práve jeho tím, ktorý dal na talianskych podnikateľov, spájaných s mafiou, obvinenie za úplatky."

Tu sa však vynárajú ďalšie pochybnosti o slovách ministra vnútra. Po rozhovore v relácii RTVS sa ho redaktor Aktualít, v ktorých pracoval aj Kuciak, opýtal na to, odkiaľ vedel Krajmer o tom, že Ján Kuciak niekoľko mesiacov pracoval na článkoch o talianskej mafii s prepojením na slovenskú vládu, keď to v tom čase ešte známe nebolo. Od pána ministra dostal len vyhýbavé odpovede.

Odpočúvali Jána Kuciaka?
Zobraziť galériu (4)
Odpočúvali Jána Kuciaka?  (Zdroj: TASR/Aktuality.sk via AP)

Nakoniec však v nedeľu poslalo svoje vyhlásenie aj Prezídium policajného zboru. To tvrdí, že Robert Krajmer bol na mieste vraždy približne 10 hodín od oznámenia s cieľom zistiť, či pri obhliadke miesta činu neboli odhalené informácie, ktoré môžu mať súvis s činnosťou, respektíve s prípadmi, ktoré jednotka vyšetruje. Podľa vyhlásenia Prezídia Policajného zboru vôbec nebol na mieste činu, teda v dome. „Odmietame opäť zavádzajúce tvrdenia o účelovosti jeho prítomnosti z iného, než služobného dôvodu,“ uvádza sa v stanovisku.

Odpočúvanie?

V pondelok na tlačovej konferencii OĽaNO líder hnutia Igor Matovič vyslovil podozrenie, že novinár Ján Kuciak bol odpočúvaný. „Tento človek tam nemal čo robiť," odkazuje Matovič. Jediná možnosť mohla podľa šéfa OĽaNO byť, že odpočúval. Matoviča vraj kontaktovali dvaja policajti, ktorí tvrdia, že sa nikdy nestalo, že by bol ich šéf na obhliadke miesta činu s mŕtvolou.

Tlačová konferencia OĽaNO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Ak by sa však po 10 dňoch prevalilo, že Kuciak bol odpočúvaný, podľa Matoviča by to bol donebavolajúci hriech. O vyjadrenie sme požiadali aj Národnú kriminálnu agentúru.

Viac o téme: VraždaNovinárNAKAJán KuciakMartina KušnírováRóbert Krajmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu