Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matečná žiada ospravedlnenie od Nicholsonovej i hlavu Kaliňáka: Vie, čo by mal urobiť

Gabriela Matečná Zobraziť galériu (4)
Gabriela Matečná (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Šéfka rezortu pôdohospodárstva Gabriela Matečná žiada od podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej ospravedlnenie za piatkové vyjadrenia, keď sa opozičná poslankyňa snažila poukázať na údajné prepojenie Matečnej na taliansku mafiu.

"Nikdy som nemala žiadne prepojenia na žiadnu mafiu a tieto vyjadrenia zo strany Nicholsonovej sú absolútne nepatričné," povedala na tlačovej konferencii s roztraseným hlasom Matečná. "To, že ich dokázala takto takto vypustiť z úst napáchalo toľko škôd nielen mne osobne v mojom profesionálnom živote a poškodenie môjho mena, ale napáchalo to škody aj mojej rodine."

Zľava: Michal Feik z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Vyzývam Nicholsonovú, aby sa ospravedlnila

Ani jedno z obvinení Nicholsonovej podľa ministerky nie je pravdivé. "Slovenský pozemkový fond zanalyzoval všetky relevantné zmluvy a zistil hrubé nezrovnalosti vo vyjadreniach pani Nicholsonovej. Celá tlačová konferencia opozičnej poslankyne bola prezentáciou neznalosti problematiky, neschopnosti pochopiť súvislosti v danej oblasti," povedala Matečná.

Gabriela Matečná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Pani Ďuriš Nicholsonová, ja vás vyzývam, aby ste sa ospravedlnili. V prípade, že sa neospravedlníte z úcty k svojim kolegom a k mojej rodine, budem nútená zvážiť ďalšie kroky," dodala na tlačovke. 

Strana zvažuje trestné oznámenie

 "Dôvodom trestného oznámenia bude konanie poslankyne, ktorá účelovo poškodzuje SNS a spája nespojiteľné veci," píše sa vo vyhlásení SNS. Podľa SNS tlačová konferencia jasne ukázala neodbornosť poslankyne za stranu SaS a neznalosť témy, o ktorej hovorí.

Matečná by sa podľa SaS mala upokojiť

Sloboda a Solidarita sa okamžite vyjadrilo k vyhláseniam ministerky Matečnej. Podľa strany by sa mala ministerka upokojiť, prestať zamotávať vecné fakty a prekrucovať vyjadrenia Nicholsonovej. "Najmä by mala iniciovať rozsiahlu kontrolu pomerov v Poľnohospodárskej platobnej agentúre (PPA), ako aj na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF), ktorého generálnou riaditeľkou bola v čase, keď Taliani získavali prenájom veľkých plôch na východnom Slovensku s cieľom získať dotácie," uviedla strana SaS.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

"Mala by poskytnúť súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní, ako aj kontrolnej jednotke zo strany Európskej komisie, ktorá vykoná hĺbkový audit na PPA, a to bude jediný spôsob, ako odkryť pravdu. Faktom je, že kvôli podpisu pani Matečnej na dodatkoch zmluvách dnes Taliani operujú na stovkách hektárov pôdy. Ak pani Matečná ako autorita SPF nevedela o činnosti nájomcov, čiže talianskej mafie, nech sa obráti na tie orgány činné v trestnom konaní, ktoré ju neupozornili na to, komu prenajíma pôdu na východe Slovenska. Lucia Ďuriš Nicholsonová sa zároveň dištancuje od tvrdení, že prepája ministerku Matečnú s talianskou mafiou. To nikdy nezaznelo," dodala strana.

Matečná žiada Kaliňákovu hlavu

Matečná by na mieste šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka odstúpila z funkcie. "Vyvodila by som politickú zodpovednosť. V utorok zasadá koaličná rada, kde sa s veľkou pravdepodobnosťou bude rokovať o osude pána Kaliňáka," povedala Matečná na tlačovej konferencii v Bratislave.

Matečná nateraz nevidí dôvod na vlastné odstúpenie. Koaličná rada má podľa nej urobiť rozhodnutia. Kaliňákovu hlavu žiada okrem opozície aj Most-Híd. S požiadavkou prišla koaličná strana po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky, a tiež po zverejnení Kuciakových zistení, podľa ktorých majú byť vládni politici napojení na taliansku mafiu.

Viac o téme: SaSGabriela MatečnáLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu