Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrabko hovorí o politickom chaose, ktorý zavládol týždeň po vražde Kuciaka

Juraj Hrabko
Juraj Hrabko (Zdroj: TASR / Štefan Puškaš)

BRATISLAVA – Brutálna vražda mladého novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej bola na Slovensku natoľko bezprecedentná, že na ňu koaliční ani opoziční politici nedokázali racionálne zareagovať. „Celý týždeň tu panuje politický chaos,“ povedal 2. marca v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Premiér Robert Fico obhajoval bývalých zamestnancov Úradu vlády Viliama Jasaňa a Máriu Troškovú, že nemajú s vraždou nič spoločné a je úplne nenáležité ich s ňou spájať. To je síce podľa Hrabka pravda, ale to neznamená, že nenesú zodpovednosť za svoje kontakty s ľuďmi podozrivými z napojenia na kalábrijskú mafiu z minulosti a že premiér nenesie zodpovednosť za nich. „Pán Jasaň mal bezpečnostnú previerku. Ako je to možné, že ju mal, keď Ján Kuciak ukázal, aké má kontakty? Čo sme to za krajina? Ak tu inštitúcie nezačnú naozaj fungovať, bude to naozaj veľmi zle,“ povedal Hrabko.

Opozícia vyzýva Roberta Kaliňáka na odstúpenie z funkcie, ale návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra do parlamentu nepodala. Namiesto toho organizuje každý deň tlačové konferencie. „Mimovládne strany burcujú ľudí do ulíc, ale svoju politickú prácu si neplnia. Oni sa majú pohybovať v parlamentných medziach a nie na ulici. Ulica patrí študentom a občianskym aktivistom, nie politickým stranám,“ povedal Hrabko.

„Každý deň zvolávať tlačovku, že bol niekto s niekým pred piatimi rokmi na dovolenke, čo sa potom ukáže ako nie veľmi pravdivé, a vyhlasovať, že chceme našich, straníckych ľudí dosadiť do vyšetrovacieho tímu, to nemá žiadny efekt okrem vyvolávania nepokojov. Ja nechcem nikomu nič radiť, ale ak nepoužívajú politické nástroje, asi im ide o niečo iné, ako o vyriešenie veci. Teda dopátrať sa pravdy,“ dodal.

Koaliční partneri Smeru-SD čakajú na výsledky vyšetrovania. „Béla Bugár sa vracia k svojmu starému „o tom potom“. Povie, že by boli za to, keby pán Kaliňák odišiel z funkcie, ale jedným dychom povie, že nie je za to, aby táto vláda padla. Podľa mňa je už rozhodnuté, Most nebude za pád vlády. Otázka je, čo to spraví s jeho poslaneckým klubom,“ poznamenal Hrabko. Zatiaľ z poslaneckého klubu Mosta-Híd odišiel len nezávislý poslanec Igor Janckulík, čo na stabilitu koalície samo osebe veľký vplyv mať nebude. „O pánovi Janckulíkovi sa už dávno hovorilo, že má namierené do KDH, vlastne hneď potom, ako vystúpil zo Siete,“ upozornil Hrabko.

Aj vzhľadom na obrovské politické dôsledky dvojnásobnej vraždy Hrabko verí slovám premiéra, že sa úprimne snaží podporiť čo najrýchlejšie vyšetrenie prípadu. „Aj keď Robertovi Ficovi často neverím, v tomto prípade mu verím, že áno. Táto situácia mu nemôže vyhovovať. Naozaj musia robiť všetko pre to, aby to bolo čo najskôr vyšetrené. Možno sa to tak skoro nepodarí, možno sa to nepodarí vôbec. Ale pokiaľ dobre počúvam policajného prezidenta a ministra vnútra, medzinárodná pomoc, nielen európska tu je. Bude to pod veľkým dohľadom,“ povedal Hrabko.

S Bélom Bugárom súhlasí v tom, že k upokojeniu situácie by pomohla abdikácia Roberta Kaliňáka, otázne však je, či by to pomohlo aj vyšetrovaniu prípadu. „Ak by Robert Kaliňák odstúpil z funkcie, určite by to pomohlo upokojiť situáciu. Neviem, či by to bolo dobré alebo vhodné, lebo si v tejto chvíli neviem predstaviť, kto by bol ministrom vnútra a ako nastúpi do rozbehnutého vlaku,“ poznamenal Hrabko.

Maďarič sa už od Smeru neodpúta

Z postu ministra kultúry odstupuje Marek Maďarič a do budúcnosti sa nedá vylúčiť ani jeho odchod zo Smeru-SD. „Nechcem krivdiť pánovi Maďaričovi, ale ako to ja čítam, využil príležitosť a zdrhol z vlády. Využil situáciu, lebo teraz svoj odchod dokáže odôvodniť. Ale odpútať sa od Smeru, to sa mu už nemôže podariť,“ poznamenal Hrabko.

„Myslím si, že Smer-SD by nebol tam, kde je dnes, keby nebolo Mareka Maďariča. Už novinári zabudli na biele stránky denníkov, že návrh tlačového zákona z dielne Mareka Maďariča sa podarilo upraviť iba vďaka tlaku? Veď bol aj označovaný ako „náhubkový“ zákon a zmenil ho iba pod tlakom okolností,“ upozornil.

Akékoľvek politické riešenia situácie, vrátane možnosti úradníckej vlády a predčasných volieb, majú podľa Hrabka v rukách politické strany. A ak nie sú schopné racionálneho dialógu, mohol by im dať impulz prezident Andrej Kiska v nedeľnom príhovore. „Mal by zaujať svoj postoj, ako vidí situáciu on. Čas vystúpenia považujem za primeraný a očakávam od neho rozumnú reč. Že nebude jatriť vášne ani rany. Môže moderovať situáciu a byť sprostredkovateľ,“ povedal Hrabko.

Názor jednej z opozičných poslankýň, podľa ktorej by práve teraz mal ohlásiť kandidatúru do nasledujúcich prezidentských volieb, považuje Hrabko za nesprávny. „Toto si neviem predstaviť a ani to od prezidenta neočakávam,“ povedal. Dvojnásobná vražda podľa Hrabka Slovensko navždy poznačila a zmenila. „Slovensko sa zmenilo od základov, ukazuje sa, že táto krajina je v ešte horšom stave, ako sme si doteraz mysleli. Akoby sme boli iba územím medzi Poľskom, Českom, Rakúskom, Maďarskom a Ukrajinou, kde sa môže všetko,“ povedal Hrabko.

S medializáciou museli rátať

„Tí, ktorí si túto vraždu objednali, museli počítať s tým, že to vyvolá veľký ohlas. Veď bolo vidno, čo sa stalo na Malte. Aj tam sa do toho angažovali európske inštitúcie,“ upozornil. „Sme súčasťou Európy, každý rozumný človek s tým musel počítať. Každý vie, že ak niekto zabije policajta, všetci policajti sú na nohách. Všetci, nie len tí, čo sú v službe. A ak niekto zabije novinára, všetky médiá sú a musia byť na nohách. To, že sú do toho zainteresované vládne aj mimovládne strany a médiá, je pochopiteľné, aj si myslím, že kúsok zdravého rozumu tam mohol ostať,“ dodal Hrabko.

Dodal, že prepojenia kalábrijskej mafie na politiku boli na Slovensku zverejnené už v minulosti a žiadny veľký ohlas to nevyvolalo. Jeden z českých investigatívnych novinárov preto predpokladá iný motív vraždy. „Všetko je to otvorené, nie som súčasťou vyšetrovacieho tímu. Všetky verzie sú otvorené, každá z nich bude mať iné dôsledky,“ povedal Hrabko. Aj keby sa v budúcnosti 'talianska stopa' v súvislosti s vraždou nepotvrdila, neruší to podľa neho pravdivosť zistení Jána Kuciaka.

„To tragické, čo sa stalo, už nemôžeme vrátiť späť. Mladí ľudia by vôbec nemali zomierať a už vôbec nie takouto popravou. Ale dôležité je to, čo Ján Kuciak zistil, lebo to zmeniť môžeme. Napriek tomu, že máme vybudované rôzne inštitúcie, pravda je, že zlyhali,“ uzavrel Hrabko.

Viac o téme: Juraj HrabkoJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu