Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Danko ku kauze vraždy novinára: Vyjadrím sa iba k relevantným informáciám

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BUDAPEŠŤ - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko nepodceňuje žiadnu informáciu v kauze dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, reagovať ale bude iba na relevantné informácie. Šéf zákonodarného zboru sa tak pre TASR prvýkrát verejne vyjadril k celej kauze a vyhlásil, že ak ktokoľvek z jeho okolia urobil v tejto súvislosti niečo zlé, bude bezodkladne konať právne i politicky, odmieta však zneužívanie vraždy na politické ciele.

"To, že nereagujem na každú tlačovú besedu a na každú hlúposť, ktorá zaznie - ale samozrejme žiadnu informáciu nepodceňujem - neznamená, že mlčím. Ja ale na rozdiel od týchto pánov poslancov pracujem a keď bude informácia relevantná, ale nie intrigánska a hlúpa, tak sa k nej relevantne vyjadrím. Ak niekto urobil čokoľvek zlé v minulosti, a je mi jedno, či je to moja rodina, môj nominant, tak budem bezodkladne konať. Prosím ale o slušnosť, o korektný dialóg a o nezneužívanie takejto ťažkej témy, ktorá nás trápi všetkých," povedal predseda NR SR. 

Danko dôrazne protestoval proti pošpiňovaniu Slovenskej národnej strany (SNS) a hľadaniu hlúpych kombinácií. "Ak je problémom, že medzi 48.000 adresami má predseda SNS na Facebooku pre mňa neznámych ľudí, ak dnes sledujem celý deň útoky voči SNS a voči ľudom, ktorí so mnou pracujú, chcel by som povedať, že som pripravený vyvodiť voči každému z nich zodpovednosť, ak sa preukážu relevantné skutočnosti, ale nie intrigy, výmysly a hlúposti opozičných politikov," spresnil. 

Podľa jeho slov najmä v Budapešti si uvedomuje, aké dôležité je, aby Slovensko bolo stabilným a právnym štátom. "Chcel by som vyzvať všetkých tých, ktorí zneužívajú túto tému, ktorá nás všetkých hlboko zasiahla - a to je smrť mladých ľudí -, aby s tým prestali. Je veľmi dôležité vedieť si povedať pravdu. Všetci sa dnes modlíme za to, aby ten šialenec, vrah a blázon, ktorý to urobil, aby bol čo najskôr vo väzení, ale mám pocit, že niektorí opoziční lídri nevedia, kde je hranica etiky a slušnosti," zdôraznil. 

Podotkol, že vždy keď je v zahraničí, opozícia útočí, nadáva a hanobí. "Nebudem sa podieľať so SNS na týchto mediálnych hrách, ktorých jediným cieľom je to, aby sa destabilizovalo Slovensko. Ak budem mať relevantné informácie, opakujem, budem voči každému nemilosrdne konať. Zatiaľ všetky veci, ktoré som si vypočul, boli odkomunikované, vysvetlené, ale nie som advokát žiadneho člena SNS," konštatoval Danko. 

Ako spresnil, mal na myslí právne kroky, ale aj kroky predsedu strany - vo vzťahu k nominantom, aj vo vzťahu ku každému. "To znamená, že určite sledujem každú informáciu, ktorá dnes sa na verejnosti objavuje, ale odmietam to politické divadlo, ktoré niektorí robia s jediným cieľom, a to je zviditeľnenie a zneužitia čohokoľvek," uzavrel predseda slovenského parlamentu.

Viac o téme: VraždaSNSAndrej DankoJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu