Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Úradníčky prehovorili o obvineniach, že dovolenkovali s mafiánmi: V Taliansku sme neboli

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Lucia Ďuriš Nicholsonová (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Bývalá riaditeľka osobného úradu Finančnej správy Soňa Karabelli ani vedúca oddelenia boja proti podvodom Lucia Fecková neboli v lete v roku 2014 na dovolenke s členmi rodiny Vadalovcov. Dnes o tom informoval Marek Para, advokát Karabelli.

Podľa jeho slov sú tvrdenia podpredsedníčky NR SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej o tom, že Karabelli spolu so súčasnou štátnou tajomníčkou na ministerstve financií, nominantkou za SNS Danou Meager a vedúcou oddelenia boja proti podvodom Luciou Feckovou trávili dovolenku s Vadalovcami, nepravdivé. Advokát Para poskytol aj e-mail, ktorý Karabelli adresovala Ďuriš Nicholsonovej ako reakciu na jej vyhlásenia.

"Vami uvedené informácie o mojej osobe sú nepravdivé. V lete v roku 2014 som nebola v Kalábrii. V Kalábrii som nebola nikdy. Uvedené leto som bola v Bratislave. Nakoľko som bola operovaná po amócii sietnice ľavého oka a môj zdravotný stav mi nedovoľoval vycestovať mimo Bratislavy. Dovolenku trávim výlučne s rodinou (manželom a dvoma deťmi) a nie s kolegyňami z práce," uviedla Karabelli.

V tejto súvislosti žiada o nespájanie jej osoby s Vadalovcami a o bezodkladné uvedenie tvrdenia Ďuriš Nicholsonovej na pravú mieru. Advokát Para uviedol, že Karabelli počas svojho pôsobenia na Finančnej správe, pred ním a ani nikdy po ňom nemala žiadny kontakt a ani vedomosť o existencii Antonina Vadalu.

"Vzhľadom na to, že pani podpredsedníčka nezareagovala ani na e-mail mojej mandantky, ani neprišlo z jej strany k dementovaniu ňou vyslovenej lživej a neoverenej informácie, je moja mandantka nútená podstúpiť relevantné právne kroky a zvažuje podať žalobu na ochranu osobnosti v zmysle Občianskeho zákonníka," dodal Para s tým, že s ohľadom na skutočnosť, že sama Ďuriš Nicholsonová svoje verejné prednesy a vyjadrenia založila na neoverených informáciách z neznámych zdrojov, žiada o stiahnutie a nešírenie nepravdivej informácie, ktorá poškodzuje dobré meno a povesť Sone Karabelli.

Bývalá viceprezidentka Finančnej správy a súčasná štátna tajomníčka na ministerstve financií, nominantka za SNS Dana Meager, bola podľa neoverených informácií podpredsedníčky parlamentu v lete 2014 na dovolenke s Talianmi z rodiny Vadalovcov. Uviedla to Nicholsonová na štvrtkovej tlačovej besede s tým, že na dovolenke nebola sama.

"Spolu s ňou tam bola bývalá riaditeľka osobného úradu Finančnej správy Soňa Karabelli a vedúca oddelenia boja proti podvodom Lucia Fecková, ktorá má byť pravá ruka Ondreja Jendroľa, riaditeľa odboru boja proti podvodom. Pýtam sa týchto dám, kde boli v lete 2014? Je pravda, že boli na dovolenke so spomenutými Talianmi?" pýtala sa Nicholsonová.

Lucia Fecková vo svojom stanovisku, ktoré poslala hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová, uviedla, že nikdy nebola v kontakte s nikým z Vadalovcov. „V auguste 2014 som bola na dovolenke v Taliansku v termíne od 23. do 31. augusta so svojím rodinným príslušníkom. Cestu na Sicíliu som si organizovala a zabezpečovala sama. Nikdy som vedome neprišla do styku s akýmkoľvek členom rodiny Vadalovcov alebo inou medializovanou rodinou z Talianska, a to ani prostredníctvom iných osôb. Skutočnosti vzťahujúce sa na môj pobyt v Taliansku v uvedenom období sú preto účelovo spájané s verejne publikovanými kauzami, voči čomu sa ostro ohradzujem a považujem zverejnenie takejto informácie v súvislosti s medializovanými kauzami za závažné porušenie práva na ochranu môjho súkromia!“ uviedla Fecková. Zároveň dodala, že je pripravená potvrdiť svoje stanovisko aj na polygrafe. Aj napriek tomu však medializované informácie nechá prezident finančnej správy prešetriť Sekcii inšpekcie a vnútornej kontroly finančnej správy.

Meager na slová Ďuriš Nicholsonovej reaguje, že letnú dovolenku v Taliansku v roku 2014 trávila s rodinou a úhradu za ubytovanie vie preukázať výpisom z bankového účtu. "Podsúvané špekulácie a domnienky o mojej spoločnej dovolenke v Kalábrii (pozn.: v tejto oblasti Talianska som sa nikdy v živote nevyskytla) za účasti mojich bývalých kolegýň z finančnej správy, absolútne a rezolútne vylučujem,“ dodala s tým, že za relevantnú považuje otázku novinárskej obce, ako hodnotí situáciu, ktorá vznikla okolo Antonina Vadalu.

„Chcem uviesť, že k osobe a činnosti osoby Antonina Vadalu som už v roku 2014/2015 poskytovala polícii všetky mne dostupné informácie, a teda som konala v súlade s platnými právnymi predpismi,“ vyjadrila sa. „Zároveň si dovolím obrátiť vašu pozornosť na fakt, že som takto konala už pred pár rokmi a bez vyvolaného tlaku médii či verejnosti. S vyjadrením úcty pani poslankyni Nicholsonovej, bola som to práve ja, ako jedna z prvých verejne činných osôb, ktorá políciu na osobu Vadalu upozornila,“ ukončila Dana Meager.

„Pre túto chvíľu to nebudem komentovať, iba vám chcem povedať, že: Nechajte sa prekvapiť,“ uviedla v piatok Nicholsonová v reakcii na vyjadrenie Maeger a ďalších bývalých funkcionárok FS.

Dana Meager informovala o tom, že k tvrdeniam Nicholsonovej sa prostredníctvom tlačovej správy vyjadrí ešte dnes. Podľa medializovaných informácií taliansky podnikateľ Antonino Vadala podnikal so synom okresného prokurátora v Trebišove Františka Bicka. Podľa denníka SME pôsobili spolu vo firmách, ktoré boli podľa zavraždeného reportéra Aktuality.sk Jána Kuciaka zapletené do machinácií s daňou z pridanej hodnoty.

Viac o téme: Lucia NicholsonováSoňa KarabelliLucia Fecková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu