Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Maďaričova demisia je zodpovedným krokom politika, tvrdí producentka Mistríková

Zuzana Mistríková
Zuzana Mistríková (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Maďaričova demisia je „v normálnej demokratickej spoločnosti zodpovedným krokom politika“, povedala dnes filmová producentka Zuzana Mistríková.

„Je to zodpovedný prístup, ktorým dáva najavo, že podobné činy sú neprípustné,“ konštatovala ďalej filmová producentka a dramaturgička, ktorá sa dlhodobo venuje médiám, v súvislosti s dnešným vyhlásením ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) o tom, že podáva demisiu. Maďarič tvrdí, že rozhodnutie podať demisiu je jeho osobné rozhodnutie, ako minister kultúry sa nevie ľudsky vyrovnať s tým, že za jeho pôsobenia bol zavraždený novinár.

Mistríková však na prvé miesto kladie okamžitú reakciu a spojenie sa médií po vražde investigatívneho reportéra Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Ak sa v spoločnosti stane niečo neprijateľné pre slobodu a demokraciu máme podľa Mistríkovej všetci povinnosť vysloviť sa, že je to neprijateľné, a to bez ohľadu na politickú príslušnosť. Špeciálne sa to týka ľudí, ktorí „sú vo verejnom priestore“, dodala Mistríková.

Zuzana Mistríková bola v novembri 1989 jednou z tvárí študentského hnutia a za ministra kultúry Rudolfa Chmela šéfovala sekcii médií a audiovízie ministerstva kultúry. Okrem divadla a filmu sa aktívne dlhoročne venuje aj oblasti médií.

Minister kultúry Marek Maďarič podáva demisiu. Oznámil to dnes na tlačovej besede. „Každý normálny človek v štáte bol zasiahnutý a zhrozený z vraždy dvoch mladých ľudí. V pondelok policajný prezident vyslovil hypotézu, že vražda môže súvisieť s prácou novinára,“ uviedol Maďarič s tým, že jeho ako ministra kultúry vražda novinára stavia pred vážne otázky, ktoré sa týkajú médií i samotnej vraždy.

"Neviem si predstaviť, že budem pokojne sedieť v kresle ministra," dodal. Svoje rozhodnutie dnes ráno oznámil premiérovi a predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi a v pondelok demisiu doručí prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Podľa vlastných slov ostáva členom Smeru a bude si uplatňovať svoj poslanecký mandát ako člen strany Smer. Maďarič by sa mal vrátiť do parlamentu, pretože bol zvolený v roku 2016 za poslanca NR SR. Maďarič tvrdí, že ako poslanec parlamentu sa bude riadiť svojím vedomím a svedomím.

Viac o téme: DemisiaMarek MaďaričZuzana Mistríková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu