Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďaričova demisia je výzvou ostatným politikom a aj úradníkom, tvrdí Baránek

Ján Baránek
Ján Baránek (Zdroj: Archív Jána Baránka)

BRATISLAVA - Maďaričova demisia v súvislosti s tak závažnou kauzou, ako je vražda novinára, je gestom pre iných politikov aj úradníkov. Povedal to politický analytik Ján Baránek v súvislosti s dnešným vyhlásením ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) o tom, že podáva demisiu. Maďarič tvrdí, že rozhodnutie podať demisiu je jeho osobné rozhodnutie, ako minister kultúry sa nevie ľudsky vyrovnať s tým, že za jeho pôsobenia bol zavraždený novinár.

„Marek Maďarič ide v rámci politickej kultúry vyspelého sveta, aj keď nenesie priamu zodpovednosť, lebo nie je ministrom silového rezortu. Ako minister kultúry nemôže mať z titulu nezávislosti médií priamy dopad a vplyv na médiá,“ konštatoval ďalej analytik. Preto Baránek označil dôvody Maďariča, pre ktoré podáva demisiu za „gesto“. „Je to gesto – výzva pre ostatných dotknutých politikov a aj úradníkov, aby zvážili svoje zotrvanie vo funkcii a to, čo urobia v najbližších hodinách,“ konštatoval Baránek.

Dodal, že dnešné oznámenie demisie je logickým pokračovaním Maďaričovho politického kurzu, ktorým sa odlíšil od ostatných členov vedenia Smeru. Po regionálnych voľbách v novembri 2017 sa Maďarič vzdal funkcie podpredsedu Smeru-SD a zostal radovým členom strany.

Minister kultúry Marek Maďarič podáva demisiu. Oznámil to dnes na tlačovej besede. „Každý normálny človek v štáte bol zasiahnutý a zhrozený z vraždy dvoch mladých ľudí. V pondelok policajný prezident vyslovil hypotézu, že vražda môže súvisieť s prácou novinára,“ uviedol Maďarič s tým, že jeho ako ministra kultúry vražda novinára stavia pred vážne otázky, ktoré sa týkajú médií i samotnej vraždy.

"Neviem si predstaviť, že budem pokojne sedieť v kresle ministra," dodal. Svoje rozhodnutie dnes ráno oznámil premiérovi a predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi a v pondelok demisiu doručí prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Podľa vlastných slov ostáva členom Smeru a bude si uplatňovať svoj poslanecký mandát ako člen strany Smer. Maďarič by sa mal vrátiť do parlamentu, pretože bol zvolený v roku 2016 za poslanca NR SR. Maďarič tvrdí, že ako poslanec parlamentu sa bude riadiť svojím vedomím a svedomím.

Viac o téme: DemisiaMarek MaďaričJán Baránek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu