Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Demisiou Mareka Maďariča sa začal faktický rozpad Ficovej vlády, myslí si Sulík

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Demisiou Mareka Maďariča sa začal faktický rozpad Ficovej vlády, uviedol predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík a dodal, že "ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská bude ešte viac znepokojená".

"Keď nevedia odstúpiť tí, čo majú, musia odstúpiť ti ostatní," napísal na Facebooku nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Poslanec za Sme rodina Milan Krajniak povedal, že Maďaričovo rozhodnutie chápe. "Marek Maďarič desať rokov kryl zločiny vládnej strany Smer-SD. Preto jeho dnešný krok považujeme za síce neskorý, ale predsa len ohlas svedomia," vyjadril sa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti jeho predseda Igor Matovič.

Minister kultúry Marek Maďarič podáva demisiu. Oznámil to dnes na tlačovej besede. „Každý normálny človek v štáte bol zasiahnutý a zhrozený z vraždy dvoch mladých ľudí. V pondelok policajný prezident vyslovil hypotézu, že vražda môže súvisieť s prácou novinára,“ uviedol Maďarič s tým, že jeho ako ministra kultúry vražda novinára stavia pred vážne otázky, ktoré sa týkajú médií i samotnej vraždy. "Neviem si predstaviť, že budem pokojne sedieť v kresle ministra," dodal.

Maďarič zdôraznil, že demisia je jeho osobné rozhodnutie. Nevie sa totiž ľudsky stotožniť s tým, že bol zavraždený novinár. Ráno to oznámil premiérovi Robertovi Ficovi a demisiu osobne doručí prezidentovi Andrejovi Kiskovi v pondelok.

Maďarič zostáva členom Smeru. Uplatní si svoj poslanecký mandát, pretože bol zvolený v roku 2016 za poslanca NR SR. V NR SR je náhradníčkou za Maďariča Mária Janíková, ktorá tak ako poslankyňa skončí. Po regionálnych voľbách v novembri 2017 sa Maďarič vzdal funkcie podpredsedu Smeru-SD a zostal radovým členom strany. „Chcem, aby na Slovensku bola strana Smer-SD. Moje pôsobenie ako poslanca bude primárne riadené mojím vedomím a svedomím,“ uviedol.

Viac o téme: DemisiaOpozíciaRichard SulíkMarek Maďarič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu