Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Gašpar a Kaliňák by mali odstúpiť a dovoliť polícii byť nezávislou, vyzýva Matovič

Igor Matović na tlačovke o vražde novinára Kuciaka.
Igor Matović na tlačovke o vražde novinára Kuciaka. (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby okamžite opustili svoje funkcie a aby tak dovolili polícii byť konečne nezávislou. Povedal to na dnešnej tlačovej besede a zároveň za OĽaNO vyjadril úprimnú sústrasť rodinám "mafiánsky popraveným" reportérovi Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke Martine Kušnírovej.

"Neveríme v to, že dokážu zabezpečiť nezávislé vyšetrovanie prípadu," vyhlásil Matovič a pomenoval "najzákladnejší problém, a to, že polícia a prokuratúra na Slovensku nie sú nezávislé". Matovič poukázal, že mladý investigatívny novinár písal napríklad o Ladislavovi Bašternákovi, Miroslavovi Výbohovi, Robertovi Ficovi, Robertovi Kaliňákovi, Miroslavovi Lajčákovi, Petrovi Plavčanovi, Richardovi Rašim, Jánovi Počiatkovi aj o Tiborovi Gašparovi. "Potom kopa článkov za dva roky bola o Kočnerovi. Toto sú ľudia, ktorým tvorba Jána Kuciaka veľmi ležala v žalúdku," povedal Matovič.

"Ľudia na Slovensku najmenej z celej EÚ dôverujú polícií, a preto tu dnes stojíme. To, čo sa stalo, je dôsledkom atmosféry, ktorú tu vytváral Robert Kaliňák a Robert Fico za asistencie policajného prezidenta Tibora Gašpara," povedal Matovič s tým, že oni traja urobili z novinárov "lovnú zver". "Ani raz nepoďakovali novinárovi za pomoc pri odhalení krádeže, tunelovania," uviedol. Podľa neho sa Gašpar nehanbí dať vyšetrovať banality elitným policajtom z NAKA a trestné oznámenie, ktoré podal Kuciak, dal vyšetrovať rádovým policajtom.

Matovič pozval verejnosť, aby sa v stredu o 16:00 pridali a prišli na Námestie SNP v Bratislave, odkiaľ spoločne pôjdu v tichom proteste pred "hniezdo zlodejov, rozkrádačov, mafiánov, pred komplex Bonaparte". "Bol by som rád, aby tam v tom čase bol Fico už len bývalý nájomník. Skúsme kuť železo, kým je horúce. Verím, že Kaliňák aj Fico budú musieť kapitulovať," podotkol. "Ak sa nedokážeme spojiť za dobrú vec, tak si lepšiu budúcnosť nezaslúžime," vyhlásil lider OĽaNO.

Poslanec Ján Budaj podotkol, že dnes sa celý svet pozerá, čo s týmto prípadom táto malá krajina pod Tatrami urobí. "Novinári sú špička ľadovca nespokojnej spoločnosti, ktorá kladie otázky," uviedol. OĽaNO tvrdí, že tak, ako mal Vladimír Mečiar svojho Roberta Remiáša, tak "Robert Fico naveky bude mať Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú".

Vo Veľkej Mači zastrelili reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho priateľku. Úkladná vražda reportéra pravdepodobne súvisí s jeho investigatívnou činnosťou, informoval policajný prezident Tibor Gašpar.

Viac o téme: Igor MatovičOĽANOJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu