Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kočner sa mal zavraždenému novinárovi vyhrážať: Kaliňák má vysvetliť okolnosti prípadu, tvrdí Galko

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) chce na branno-bezpečnostnom výbore parlamentu vypočuť policajného prezidenta Tibora Gašpara a ministra vnútra Roberta Kaliňáka k prípadu vraždy reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na dnešnom brífingu to povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý zároveň s podpredsedníčkou parlamentu Luciou Ďuriš Nicholsonovou vyjadrili úprimnú sústrasť rodinám oboch zavraždených.

"Vieme toho príliš málo, aby sme dokázali vynášať akékoľvek súdy," uviedla Ďuriš Nicholsonová a zároveň sa pýtala, "čo urobila polícia s trestným oznámením novinára Kuciaka, ktoré podal hneď po tom, ako sa mu Kočner vyhrážal". Podľa podpredsedníčky NR SR sa mal minister vnútra postarať o to, aby sa investigatívny novinár cítil na Slovensku bezpečne. "Ako v tejto atmosfére majú novinári pracovať?" pýtala sa. NAKA je podľa nej "pohrobkom trestných oznámení, ktoré sa týkajú ich ľudí". "Akékoľvek pochybnosti v nás NAKA vzbudzuje, je dôležité, aby bola dvojnásobná úkladná vražda vyšetrená, v opačnom prípade pôjde o totálny rozklad polície a právneho štátu," dodala podpredsedníčka parlamentu.

Ak je podľa Galka pravda, že 44 dní bolo oznámenie novinára pohadzované v rámci policajných oddelení, pokladá to za fatálne zlyhanie polície. "Toto je dôvod na to, aby Tibor Gašpar a Robert Kaliňák skončili vo svojich funkciách. Očakávame od polície, že všetci budú pracovať na tomto prípade," podotkol. Dodal, že branno-bezpečnostný výbor zasadá 6. marca a navrhuje do programu zaradiť bod, podľa ktorého by na rokovanie mal prísť Gašpar a Kaliňák, aby vysvetlili okolnosti tohto činu a konania polície v tomto prípade. "Prečo dnes policajný prezident hovorí, že je možné novinárov vyzbrojiť záchrannými tlačítkami, monitorovať ich príbytky, prečo to nebolo možné v prípade novinára Kuciaka?" pýtal sa Galko.

Vo Veľkej Mači zastrelili reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho priateľku. Úkladná vražda reportéra pravdepodobne súvisí s jeho investigatívnou činnosťou, informoval policajný prezident Tibor Gašpar.

Viac o téme: SaSĽubomír GalkoJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu