Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zádielska dolina: Meria takmer 3 kilometre!

Obrovské skalné útesy majú zaujímavé tvary. Zobraziť galériu (2)
Obrovské skalné útesy majú zaujímavé tvary.

Štátna prírodná rezervácia Zádielska dolina sa nachádza na rozhraní Košického a Rožňavského okresu. Tento monumentálny krasový kaňon je vytvorený potokom Blatnica vo vápencoch Slovenského krasu.

Dĺžka doliny dosahuje takmer 3 km, jej hĺbka je cca 300 m a šírka miestami nedosahuje ani 10 metrov. Skalnaté útesy sú pestré svojimi tvarmi i mohutnosťou. Tiesňava je orientovaná od severu na juh a jej steny sú miestami až kolmé.


Zádielska dolina: Meria takmer
Zobraziť galériu (2)
Po oboch stranách môžete vidieť skalné hrebienky prechádzajúce kolmo na smer tiesňavy. V horných častiach sú zvetrané a utvárajú početné vežičky. Medzi týmito rebrami doliny sa nachádzajú úžľabiny, v hornej časti zarastené lesným porastom, v dolnej prechádzajúce do sutín, ktoré pri doline miestami vytvárajú sutinové kužele. Vyskytujú sa tu aj chránené a zriedkavé druhy rastlín a živočíchov.



Pozrite, kde sa nachádza Zádielska dolina >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>


Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu