Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kamenné obydlia v Brhlovciach: Vytesané do steny

Od roku 1983 sú skalné obydlia vyhlásené za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Zobraziť galériu (3)
Od roku 1983 sú skalné obydlia vyhlásené za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry.

BRHLOVCE - Skalné obydlia, ktoré pripomínajú vstupy do jaskýň, sú jednou z jedenástich rezervácií ľudovej architektúry na Slovensku.

Podľa tradície vznikali ešte za čias tureckých výbojov a boli vytesané do sopečného tufu. V obci Brhlovce v lokalite Šurda dodnes žijú ľudia v kamenných domoch. Keďže sa tu nachádzajú spracovateľský usadený popol a prach – tufit a tuf - a obec a jej okolie zaznamenali v období treťohôr bohatú sopečnú činnosť, naskytla sa jedinečná možnosť, ako ich využiť.

Brhlovčania do usadenín vyrúbali obytné priestory. Kameň bol vhodným materiálom nielen na vytvorenie originálnych obydlí, ale poskytoval i zdroj obživy. V 19. stor. sa stalo kamenárstvo najdôležitejšou formou existencie tunajších ľudí, ktorí sa techniku ťažby a opracovania kameňa naučili od talianskych staviteľov miestneho kaštieľa.

Pozri kde sa nachádzajú Brhlovce >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>

Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu