Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nočná prehliadka prinesie na Art Film Fest aj prvý slovenský zombie film

Filmovou bodkou za každým dňom na Medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest je už tradične sekcia Nočná prehliadka, ktorá tento rok ponúkne sedem celovečerných žánrových filmov. Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov, kedy sa zameriavala hlavne na napätie a thriller, ponúkne tentoraz aj niekoľko bizarných komédií.

„Tento rok sme sa akosi podvedome a samovoľne rozhodli trochu pozmeniť jednostranné žánrové zameranie. Niekoľko nočných stretnutí tak bude venovaných komédiám. Nie však tým bežným multiplexovým, ale takým menším, nenápadnejším, trošku bizarnejším. Neobídeme však ani napätie a thriller. Ale tento rok len tak zľahka,” povedala zostavovateľka sekcie Ivana Petríková.

Po prvýkrát v histórii Art Film Festu premietne Nočná prehliadka slovenský film. Akčný krvák s názvom Socialistický zombie mord (SZM) je prvou celovečernou snímkou amatérskych filmárov zo spoločnosti Dark Stone. Film s rozpočtom pol milióna slovenských korún si zaplatili autori sami. Odchovancom akčných a hororových filmov totiž chýbal slovenský film zombie žánru, a tak sa v roku 2006 rozhodli, že ho sami nakrútia. V zahraničí však nie je ničím výnimočné, že prívrženci sci-fi, hororu či zombie filmov nakrúcajú podobné vlastné fanúšikovské filmy.

SZM sa vymyká zo slovenskej filmovej produkcie azda vo všetkých smeroch. Nie je nakrútený profesionálmi, nie je financovaný z grantov, nehrajú v ňom skutoční herci a vyniká šialenou zápletkou. Dej sa odohráva počas socializmu. Tajný experiment smrteľnej nákazy, ktorý má slúžiť na zneškodnenie imperialistického nepriateľa, sa vymkol spod kontroly a musí byť ukončený. Zvyšná vzorka bojového plynu sa však jedného dňa použije na stredoškolskom brannom cvičení a malá skupina žiakov musí bojovať o život s agresívnymi nakazenými zombie spolužiakmi a podlým školníkom, ktorý sa snaží aféru ututlať.

Z tých úsmevnejších filmov tejto sekcie divákov možno prekvapí netradičná úloha Michaela Fassbendera v britsko-írskej komédii Frank o mladom muzikantovi Jonovi, ktorý zistí, že byť členom excentrickej popovej kapely vedenej mysterióznym Frankom je naňho priveľa.

Špeciálnu kategóriu v Nočnej prehliadke má thriller Oheň ohňom/Out of the Furnace, ktorý síce nie je úplne žánrovo odľahčeným titulom na dobrú noc, no pri programovej skladbe nemohol zostať bez povšimnutia. Spája v sebe totiž niekoľko pre film dôležitých prvkov - silný príbeh, hviezdne obsadenie v zložení Christian Bale, Casey Affleck, Woody Harrelson, Willem Dafoe či Forest Whitaker, výborný producentský tím Leonarda DiCapria aj Ridleyho Scotta a režisérsku taktovku oscarového Scotta Coopera.

Klasickú hororovú zápletku, ale v netradičnom spracovaní, prinesie na plátna film Labyrint strachu/In Fear. Anglický thriller rozpráva o mladom páriku, ktorý sa cestou na hudobný festival stratí na neznámom mieste a ich cesta autom sa tak mení v desivú hru na mačku a myš.

Fanúšikovia Nočnej prehliadky si budú môcť užiť aj jednu z najlepších komédií o hráčoch fantasy stolových hier Zero Charisma. Game Master Scott, ktorého všetkým v živote sú práve hry, bude musieť vo filme čeliť osobnej výzve, ktorá ho dostihne s príchodom nového hráča. 

Sekcia neopomenie ani Majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré sa budú konať práve v čase Art Film Festu a divákom ponúkne zábavné futbalové zombie “besnenie” v podobe francúzskej snímky Zápas smrti/Goal of the Dead režisérov Thierry Poirauda a Benjamina Rochera, ktorého film Horda sa už v Nočnej prehliadke ocitol pred pár rokmi.

22. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest sa uskutoční od 21. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

Vstupenky na Art film fest sú k dispozícií na predpredaj.sk. Zákazníci Telekomu majú možnosť si zakúpiť vstupenku za zvýhodnenú cenu prostredníctvom Telekom Benefit.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu