Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Skončil sa Medzinárodný filmový festival Art Film Fest

Rudolf Urc si na záverečnom ceremoniali prevzal cenu Zlatá kamera
Rudolf Urc si na záverečnom ceremoniali prevzal cenu Zlatá kamera (Zdroj: AFF)

TRENČIANSKE TEPLICE - Jubilejný 20. ročník Art Film Festu, ktorý sa konal od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, sa skončil úspechom. Dejisko festivalu navštívili hviezdy strieborného plátna a kiná doslova praskali vo švíkoch.

„Art Film Fest dnes predstavuje značku kvality, ktorá stále nie je v našich končinách samozrejmá. Kostru festivalového tímu predstavuje veľmi silná skladba rešpektovaných jedincov, ktorí bez problémov urobia prvotriedny filmový festival nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. To nie je žiadna samochvála, to je veľmi potešujúce poznanie,“ zhodnotil riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.

Art Film Fest okrem kvalitných filmov potešil návštevníkov aj významnými hosťami. Slávna francúzska herečka Emmanuelle Béart si v nedeľu 17. júna prevzala ocenenie Art Film Festu Hercova misia a vlastnoručne pripevnila mosadznú tabuľku so svojim menom vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach. V stredu si Hercovu misiu prišiel do Trenčianskych Teplíc prevziať jeden z najobľúbenejších českých hercov Miroslav Donutil. A na záver Art Film Festu zavítal do dejiska festivalu hviezdny oscarový herec Sir Ben Kingsley. Na jeho Hercovu misiu sa v sobotu do Festivalového parku prišli pozrieť stovky návštevníkov.

Počas úvodného ceremoniálu festival ocenil Zlatou kamerou jedného z  najuznávanejších ruských režisérov, ktorý prerazil aj v Hollywoode, Andreja Končalovského a slovenského kameramana Doda Šimončiča. Na záverečnom ceremoniáli si ocenenie prebral zakladateľ slovenského animovaného filmu, dramaturg a režisér Rudolf Urc. Všetky osobnosti osobne uvádzali svoje snímky a diskutovali s divákmi.

Art Film Fest počas svojho 20. ročníka ponúkol filmovým nadšencom 13 sekcií vrátane pôct oceneným osobnostiam a pre návštevníkov prichystal 157 filmov, 86 celovečerných a 71 krátkych filmov z celého sveta. Uskutočnilo sa 184 festivalových premietaní v šiestich kinosálach.

Art Film Festu sa tento rok podarilo do svojho programu získať až sedem snímok, ktoré najviac zaujali na prestížnom festivale v Cannes. Diváci si mohli v exkluzívnej premiére pozrieť víťazný film z Cannes ocenený Zlatou palmou Láska/Amour, dnes už dvojnásobného laureáta Zlatej palmy, Michaela Hanekeho. Na Art Film Fest ho prišiel osobne uviesť producent snímky Veit Heiduschka. A na plátna sa dostala aj snímka rumunského režiséra Cristiana Mungiu Za kopcami/Dupa Dealuri, ktorá si z Riviéry odniesla ceny za najlepší scenár a najlepšiu herečku, ktoré si podelili obe hlavné protagonistky. Jedna z nich, Cristina Flutur, zavítala na Art Film Feste a osobne uviedla film. Vo festivalovom programe ani tento raz nechýbali víťazné snímky z prestížnych filmových festivalov v Berlíne, Benátkach, Sundance či Locarne. 

V Medzinárodnej súťaži hraných filmov sa uchádzalo o trofej Modrý anjel 12 snímok, ktoré už mali na konte ocenenia zo známych festivalov. Medzinárodná súťaž krátkych filmov uviedla 37 filmov, medzi nimi aj snímky nominované na Oscara.

Bonbóniky svetovej kinematografie si mohli návštevníci vychutnať v sekcii Okolo sveta. Všetky jej snímky sa k divákom dostali v exkluzívnej slovenskej premiére. Do sekcie sa podarilo získať aj režijný debut režijný debut hollywoodskej hereckej hviezdy Angeliny Jolie V krajine krvi a medu/In the land of blood and honey.

V sekcii Európske zákutia sa predstavil aj čerstvý víťaz Zlatého medveďa zo známeho festivalu Berlinale, taliansky film Cézar musí zomrieť/Cesare deve morire z dielne filmových veteránov, bratov Paola a Vittoria Tavianiovcov.

V sekcii Slovenská sezóna vzhliadli diváci domáce novinky, medzi nimi v premiére režijný debut herca Mareka Ťapáka Tanec medzi črepinami aj pozoruhodnú snímku z rómskej komunity Mareka Šulíka a Jany Bučky Zvonky šťastia.

Bohatú ponuku filmových titulov priniesli aj sekcie Česká radosť, Láska a anarchia, Prísľuby z Východu, Focus: Nový britský film či Nočná prehliadka.

Čerešničkou v programe bola tematická sekcia Pri vychádzaní z kina, ktorú uvádza Art Film Fest pri príležitosti svojho 20. jubilea. Výber filmov bol chválou a poctou klasickému kinu a klasickým 35 milimetrovým filmovým kotúčom, ktoré onedlho definitívne prejdú do histórie.

Na festivalových návštevníkov čakala aj bohatá hudobná nádielka. Festivalová kaviareň v Trenčianskych Tepliciach žila hudbou každý večer už tradične v réžii všestranného hudobníka Oskara Rózsu.

Súčasťou Art Film Festu 2012 boli aj aktivity a workshopy určené pre filmových profesionálov. V Trenčianskych Tepliciach sa už po tretí raz uskutočnil dramaturgický workshop MidPoint pre študentov vybraných zahraničných vysokých škôl a po prvýkrát aj MidPoint pre scenáristických profesionálov. Nechýbalo ani podujatie Fórum, zamerané na propagáciu projektov pripravovaných slovenských filmov na medzinárodnej úrovni, a Panel pripravovaných hraných slovenských filmov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu