Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Art Film Fest pozná víťazov, triumfoval ruský Portrét za súmraku

Snímka zo Súmraku
Snímka zo Súmraku (Zdroj: AFF)

BRATISLAVA - Jubilejný 20. ročník Art Film Festu, ktorý sa konal od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, sa úspešne skončil slávnostným záverečným ceremoniálom.

Hlavnú cenu Art Film Festu, Modrého anjela za najlepší film, získal ruský film Portrét za súmraku/Portret v sumerkakh režisérky Angeliny Nikonovej. Päťčlenná porota na čele so známym srbským režisérom Srdjanom Karanovičom zvolila snímku za víťaznú pre jej „presvedčivý a neobyčajný dej a odvážny portrét postsovietskej éry ako aj za originálny a neobyčajný prístup k feministickej téme“.

Film rozpráva príbeh Maríny, ktorá patrí k vyššej vrstve. Napriek tomu, že s manželom obýva nádherný byt v centre Moskvy, ich spoločný život prechádza krízou. Jedného dňa ju brutálne znásilnia traja policajti. Keď o nejaký čas objaví mužov, zodpovedných za tento ohavný zločin, začne prehodnocovať svoj život.

Hraný debut režisérky mal svetovú premiéru v Benátkach. Na festivale v Thesalonikách získal Zlatého Alexandra za najlepšiu réžiu a Cenu kritiky za najlepší film, v Cottbuse vyhral Grand Prix za najlepší film.

Herečka Olga Dihovichnaya z tejto snímky si z Art Film Festu odnáša Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon. „Za citlivý herecký výkon, ktorým dokázala odhaliť protichodné prvky zložitého charakteru,“ odôvodnila Hlavná porota Art Film Festu.

Modrý anjel za najlepšiu réžiu putuje rumunskému režisérovi Radu Judemu za snímku Všetci v našej rodine/Toata lumea din familia noastra. Porota udelila ocenenie filmu „za autentické zobrazenie rodinnej krízy, ktorá prechádza z tragédie cez komédiu až k absurdite, a týka sa témy uchopiteľnej na miestnej aj medzinárodnej úrovni.“

Zobrazuje muža, ktorý má síce problém s rannou opicou, rodičmi, nikotínom i s autom, ale spúšťačom bezprostredného stresového faktoru sa stáva návšteva rodiny, kde žije jeho malá dcéra so starou mamou, matkou a jej novým priateľom. Každý zvrat, emócia, sarkatistická poznámka, výhražka alebo sebaponižovanie sú zachytené v precízne dôvernom štýle, vrátane prepierania špinavej bielizne a neukončených záležitostí. Široká škála pocitov eskaluje v priveľmi napätých rodinných vzťahoch..

Herec Serban Pavlu získal za hlavnú úlohu v tejto snímke Modrého anjela za najlepší mužský herecký výkon. Porota mu ho udelila za realistické a prepracované zobrazenie muža, ktorý sa zúfalo pokúša zjednotiť svoju rodinu.

Zvláštne uznanie poroty získal dánsky film Medvedík/10 timer til Paradis o profesionálnom kulturistovi s drsnou tvárou, ale nežným srdcom, ktorého najväčším problémom je nájsť si lásku. Rozhodne sa vydať do Thajska a nájsť tú pravú.

Ďalšie Zvláštne uznanie poroty si z Art Film Festu odnáša rakúsky film Kuma režiséra Umuta Daga, ktorý na plátna priniesol portrét tradičnej tureckej moslimskej rodiny, žijúcej vo Viedni, zobrazený s veľkou dávkou citlivej vnímavosti. Skúma vzťah medzi starým a novým, loajálnosťou a slobodou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu