Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hviezda Art Film Festu Emmanuelle Béart získala Hercovu misiu

Hviezda Art Film Festu Emmanuelle Béart získala Hercovu misiu
Hviezda Art Film Festu Emmanuelle Béart získala Hercovu misiu

Do 15-tich rokov nevidela žiaden film, jej idolmi boli futbalisti a k herectvu sa dostala vďaka náhodnému stretnutiu. Filmové umenie sa napokon stalo jej celoživotnou láskou.

Dnes popoludní si slávna francúzska herečka Emmanuelle Béart prevzala ocenenie Art Film Festu Hercova misia a vlastnoručne pripevnila mosadznú tabuľku so svojim menom vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach.

„Toto je lepšie, ako keď som sa vydávala,“ zavtipkovala Béart pri preberaní kytice. A dodala, že za jediné veľdiela, ktoré vytvorila, považuje svoje tri deti.

Po Catherine Deneuve a Isabelle Huppert je Béart už treťou herečkou, ktorá má Strieborného medveďa z Berlína, Európsku filmovú cenu a súčasne získala aj Hercovu misiu.

Na Slovensko zavítala vďaka Art Film Festu po prvý raz. „Nevedela som o vašom festivale veľa. Ale hneď, ako som sem prišla, cítila som, že je miestom, ktoré má dušu. Som dojatá, že mám to šťastie byť tu,“ povedala a súčasne dodala, že opäť rada príde na Art Film Fest, napríklad ako členka poroty alebo uviesť svoj nový film. 

Jej herecká kariéra sa začala náhodne. Na diskotéke v Austrálii ju ako 15-ročnú krásku oslovil režisér Robert Altman, ktorý sa jej spýtal, či by sa chcela stať herečkou. Ona mu odpovedala otázkou, či sa touto profesiou dajú zarobiť veľké peniaze. Po jeho kladnej odpovedi sa začala zaujímať o herectvo. Filmovému umeniu sa však nevenuje kvôli peniazom, ale láske. „Láska k filmu je pre mňa ako krásny veľký milostný príbeh,“ povedala pri preberaní ocenenia.

“Zaľúbila som sa do tejto práce, lebo som spoznala mimoriadnych režisérov a mala som šancu nakrúcať s neskutočnými osobnosťami. Títo ľudia ma sformovali ako ženu aj ako herečku,” povedala Béart na tlačovej konferencii. Spolupracovala so slávnymi režisérmi Claudom Berrim, Jacqueom Rivettom, Edouardom Molinarom, Françoisom Ozonom aj Ettore Scolom. „Po tridsiatich rokoch mám to šťastie, že som stále na scéne. Niekedy si hovorím, že už odídem, budem chovať kozy, pestovať mrkvu a zemiaky. Ale nebude. Moja práca ešte nie je hotová. Stále som zvedavá, stále rada objavujem,“ dodala.

V mladosti očarili jej prirodzená krása a esprit fotografa Davida Hamiltona, a tak sa dostala k svojmu debutu v hranom filme Prvé túžby. Veľmi rýchlo potom prišli nominácie na francúzsku filmovú cenu Cézar za filmy Zakázaná láskaUtajená láska. Už v dvadsiatich troch rokoch získala prestížnu francúzsku národnú filmovú cenu Cézara za úlohu dedinčanky Manon v adaptácii románu Manon od prameňa, známeho spisovateľa Marcela Pagnola. Celkovo bola na Cézara nominovaná ešte sedemkrát.

Art Film Fest na jej počesť uvádza slávny film 8 žien svetoznámeho režiséra Françoisa Ozona. Snímka sa odohráva na zasneženom francúzskom vidieku 50. rokov. Na sviatky sa zíde celá rodina, ale oslava sa nekoná – milovaný patriarcha je zavraždený. Vrahom môže byť len jedna z ôsmich žien, ktoré mali k mužovi najbližšie. Film získal Strieborného medveďa za výnimočné umelecké stvárnenie na Berlinale v roku 2002. V snímke si zahrala aj po boku Catherine Deneuve či Isabelle Huppert, spoluprácu si pochvaľovala. „Možno sa Ozon obával spojenia ôsmich žien na pľaci, ale myslím si, že je ľahšie spojiť osem žien ako osem mužov,“

V roku 1996 hrala po boku Toma Cruisa, Jeana Rena a Jona Voighta v De Palmovej Mission: Impossible.

Aký je jej obľúbený film, však nedokázala povedať. „Je to, ako keby ste sa spýtali matky, ktoré je jej obľúbené dieťa.“ Okrem filmového herectva sa venuje aj divadlu, ktoré je jej vášňou.

Tip: Pozrite si skvelý film aj dnes večer. Vyberte si z ponuky na telkac.sk

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu