Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedecká teória padá: Objav najväčšej čiernej diery mení aj vedomosti o našej galaxii!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: NASA archív)

PEKING/MELBOURNE– Superstará a superveľká čierna diera, ktorá nedávno odhalili, robí vedcom starosti. Je 12-miliárdkrát väčšia ako Slnko, pričom vznikla asi iba 900 miliónov rokov po Veľkom tresku. Kvôli svojmu veku a veľkosti narúša koncepty mnohých astronomických teórií, ktoré sa venujú práve vzniku a vývoju čiernych dier.

„Vzhľadom na predchádzajúce výskumy, toto je najväčšia doteraz objavená čierna diera,“ hovorí Fuyan Bian, výskumník z výskumného inštitútu astronómie a astrofyziky z austrálskej univerzity. Doteraz sa pri výpočtoch používala teória, ktorá má svoje limity pre to, ako rýchlo môže čierna diera rásť. Avšak táto novoobjavená "megadiera" teóriu popiera, čo je problém.

Dodnes používaná teória v oblasti čiernych dier hovorí, že ich rast je limitovaný, pretože absorbujú hmotu okolo. Pritom sa zahrievajú a vzniká radiačný tlak, ktorý zase tlačí okolitú hmotu preč od čiernej diery. „V podstate máte dve vyrovnané sily dohromady, čo limituje rast, ktorý je omnoho pomalší, ako sme objavili,“ vysvetľuje Bian. Vedci z celého sveta si teraz lámu hlavu.

Vedecká teória padá: Objav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA archív)

Túto obriu čiernu dieru objavil tím výskumníko vedený Xue-Bing Wu na univerzite v Pekingu v rámci ich projektu Sloan Digital Sky Survey. Tento výskum mapuje 35 percent oblohy na severnej pologuli. Bian očakáva, že sa Číňanom podarí nájsť aj ďalšie podobné anomálie, ktoré by pomohli vyriešiť túto záhadu. Čierne diery totiž vedcov fascinujú z niekoľkých dôvodov. Ich gravitácia je tak silná, že vo svojom okolí absorbujú z vesmíru všetko, dokonca aj svetlo. Problémom je, že ak vysajú všetku hmotu z okolia, nabíjajú sa vlastne subatomárnymi časticami, čo značne komplikuje akýkoľvek "život" hviezdam aj celým galaxiám v okolí.

Supermasívne čierne diery, ako tá, ktorú teraz objavili, sú často uprostred galaxií obklopené plynom a ďalším materiálom, z ktorého vznikajú nové hviezdy, pritom tvoria akúsi špirálu. Častice, ktoré sa pri absorbovaní z rôznych smerov trú, sa potom nabíjajú. Táto energia ich vzápätí vymrští von rýchlosťou, ktorá dosahuje až tretinu rýchlosti svetla. Preto majú silný vplyv na okolie.

„Už nejaký čas vieme, že každá galaxia, aj Mliečna dráha, má vo svojom srdci supermasívnu čiernu dieru a tiež vieme, že existuje súvislosť medzi hmotnosťou čiernej diery a hmotnosťou galaxie,“ vysvetľuje Fiona Harrisonová, astronómka z Caltech astronomy a dodáva: „Je však záhadou, prečo je to tak. Jedna z hypotéz hovorí, že práve čierna diera skutočne vo veľkej miere ovplyvňuje galaxie.“

Vedecká teória padá: Objav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA archív)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu