Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svěrákov slávny syn: Takto dráždil spolužiačku... Sú z nich manželia!

Jan Svěrák Zobraziť galériu (4)
Jan Svěrák (Zdroj: ČT)

PRAHA - Meno Zdeněk Svěrák má zvuk, no nemenej známe je meno jeho syna. Ten za svoju prácu už získal aj Oscara. A v osobnom živote je dlhé roky spokojný po boku spolužiačky z gymnázia.

Jan Svěrák sa narodil 6. februára 1965. V roku 1988 vyštudoval Katedru dokumentárnej tvorby Filmovej a televíznej fakulty Akadémie múzických umení (FAMU) v Prahe.

Galéria: Jan Svěrák

Už počas štúdia nakrútil krátkometrážnu snímku Vesmírna Odyssea II (1986) a úspešný mystifikačný dokument Ropáci (1988). Z roku 1991 pochádza jeho ďalší režijný počin - trhák Obecná škola, v ktorom zažiaril herec Jan Tříska. Nasledoval vysokorozpočtový film – fantasy komédia Akumulátor (1994), ktorý však nedosiahol očakávaný úspech.

Najväčší doterajší hit tohto režiséra bol uvedený v roku 1996 – bola to dráma Kolja s otcom režiséra Zdeňkom Svěrákom v hlavnej úlohe (vynikajúco mu sekundoval detský herec Andrej Chalimon). Film získal šesť ocenení Český lev a Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

Jan Tříska a Jan Svěrák (vpravo)
Zobraziť galériu (4)
Jan Tříska a Jan Svěrák (vpravo)  (Zdroj: Lucernafilm)

Nasledovali filmy Tmavomodrý svět (2001), Vratné lahve (2006), Kuky se vrací (2010), Tři bratři (2014), Po strništi bos (2017) a Betlémské světlo (2022).

Okrem celovečerných filmov režíruje Jan Svěrák aj dokumentárne snímky, napríklad v roku 2004 bol uvedený osobne ladený celovečerný portrét režisérovho otca Tatínek. V roku 2010 sa režisérsky podieľal na dokumente Film o filmu: Mamas & Papas II - Jak se točily velryby a z roku 2013 pochádza hudobný dokument Proso - opereta DJC, prierez slávnou sedemhodinovou, hoci ako komplet nezachovanou operetou Proso českého génia Járy Cimrmana s fundovaným výkladom cimrmanológov.

Minulý rok sa po prvý raz angažoval už aj v divadle – bol uvedený jeho prvý muzikál Branický zázrak. Jan Svěrák sa realizuje aj ako herec, účinkoval vo vedľajších úlohách vo filmoch Válka barev (1995), Nejasná zpráva o konci světa (1997), Tmavomodrý svět (2001), Rebelové (2001), Román pro ženy (2004), Na vlastní nebezpečí (2007), Hlídač č. 47 (2008).

K filmom Kuky se vrací, Akumulátor a Ropáci pripravil aj scenáre. Úspešný režisér zohral prelomovú úlohu v ochrane autorských správ v Českej republike, keď v júli 2013 ako prvý v súdnom spore získal odškodné pol milióna českých korún (vyše 19.000 eur). S pirátskym webom, ktorý umožňoval bezplatné stiahnutie jeho animovaného filmu Kuky se vrací, sa súdil dva roky.

Svěrákov slávny syn: Takto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: KrutArt)

Jan Svěrák je ženatý s Evou, ktorá bola jeho spolužiačkou na gymnáziu. Svoju školu pred pár mesiacmi ukazoval v relácii na platforme stream.cz a prezradil, ako sa ich láska zrodila. „Tu som si našiel manželku, sedela za mnou o lavicu ďalej. Nikdy nemala desiatu a závidela mi, že ja mám, takže občas som jej dal, ale väčšinou som tú desiatu jedol cez hodinu a ukazoval som jej tie plné ústa, aby nemohla drankať. A takto začala láska,” povedal s úsmevom. 

Jan Svěrák s manželkou Evou
Zobraziť galériu (4)
Jan Svěrák s manželkou Evou  (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: Jan Svěrák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu