Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenský herec by bol hrdý: Jeho pravnuk je zázračné dieťa!

Martin Gregor Zobraziť galériu (3)
Martin Gregor (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Stredné meno má mladý klavírny virtuóz Ryan Martin Bradshaw po svojom pradedovi, hoci nikdy nemali možnosť sa stretnúť. Herec Martin Gregor zomrel presne pred 40 rokmi.

Martin Gregor sa narodil 14. novembra 1906 ako Martin Guttman. Bol vyučený sústružník, neskôr sa mu však podarilo dostať sa na hudobnú akadémiu a už ako študent 2. ročníka sa uplatnil na doskách SND. 

Galéria: Martin Gregor

Jeho budúca manželka Magda bola zas súčasťou baletného súboru SND. Po vyhlásení vojnovej Slovenskej republiky (1939 – 1945) museli obaja z dôvodu svojho židovského pôvodu divadlo opustiť. Martin Gregor bol odvedený do koncentračného tábora a postupne strávil čas za múrmi až štyroch týchto zariadení. 

Po druhej svetovej vojne sa stal riaditeľom SND a bol pri zrode divadla Nová scéna v Bratislave. V päťdesiatych rokoch 20. storočia ho ale obvinili z oportunizmu. Uchytil sa v rozhlase, kde jeho pričinením vznikol rozhlasový herecký súbor.

Martin Gregor
Zobraziť galériu (3)
Martin Gregor  (Zdroj: RTVS)

Gregor účinkoval v známych slovenských filmoch, ako sú snímky Vlčie diery, Obchod na korze, Jánošík či Očovské pastorále. V pamäti utkvel aj ako herec z televíznych rozprávok. V roku 1960 mu udelili titul Zaslúžilý umelec.

Zomrel 29. júna 1982 v Bratislave. V poslednom čase sa ale jeho meno opäť často skloňuje. A to vďaka pravnukovi Ryanovi, ktorý je synom Gregorovej vnučky Patrície. Jeho otec má austrálske korene. 

Ryan Martin Bradshaw je najmladším sólistom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Na klavíri začal nadaný matematik hrať ako šesťročný. Hral už na mnohých prestížnych pódiách, koncertoval napríklad s ruskou filharmóniou. Vyhral tiež 18 medzinárodných cien a tlieskal mu aj Plácido Domingo. Jeho pradedo by bol na neho určite náležite hrdý. 

Ryan Martin Bradshaw na zábere z januára 2021
Zobraziť galériu (3)
Ryan Martin Bradshaw na zábere z januára 2021  (Zdroj: RTVS)

 
Viac o téme: Martin Gregor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu