Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trápenie českej herečky: Dva potraty a... Rakovina!

Gabriela Wilhelmová Zobraziť galériu (4)
Gabriela Wilhelmová (Zdroj: FS Barrandov)

PRAHA - Nikdy sa nestala mamou... Herečka Gabriela Wilhelmová bola manželkou kolegu Ladislava Freja, no dieťa im dopriate nebolo a nakoniec sa rozviedli. Neskôr sa znovu vydala a s druhým manželom zostala do svojej smrti. 6 rokov bojovala s rakovinou a, bohužiaľ, nedokázala ju poraziť.

Gabriela Wilhelmová sa narodila 19. januára 1942 do zámožnej rodiny. Odmalička chcela byť herečkou a o inom povolaní ani nerozmýšľala. 

Galéria: Gabriela Wilhelmová

Po absolvovaní brnianskej Janáčkovej akadémie múzických umení prešla tromi oblastnými divadlami. Od roku 1947 pôsobila v Prahe a samostatne naštudovala 5 monodrám, s ktorými cestovala po republike. 

Gabriela Wilhelmová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Pred kamerami dostávala zvyčajne menšie úlohy. Často ju obsadzoval režisér Karel Smyczek. „Bola citlivou až nebezpečne múdrou ženou, ktorá vedela odhaliť každého človeka. Veľkou a bohužiaľ nevyužitou herečkou, ktorá si prešľapávala svoju vlastnú, osobitnú a neľahkú cestu. Keď som jej ponúkal úlohu, vždy sa pýtala, či má dušu,” uviedol pre ČTK. 

Wilhelmová účinkovala napríklad vo filmoch Krajina s nábytkem, Sedm hladových, Freonový duch, Jak utopit doktora Mráčka, Holky z porcelánu, Dobré světlo, Andělské oči, Učitel tance, Den pro mou lásku, Vrchní, prchni!, Vážení přátelé, ano, Sestřičky, Proč? Diváci ju videli aj v seriáloch Arabela se vrací, Bylo nás pět či Třetí patro. 

Gabriela Wilhelmová a Milan
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Pre herečku bola vždy prvoradá práca, potom sa však zamilovala do kolegu Ladislava Freja. Veľmi túžili po dieťati, no Gabriela dvakrát potratila. Ich vzťah neskôr médiá označovali za taliansky. Po čase došlo k rozvodu, po ktorom sa ale uzmierili a vychádzali spolu. 

Wilhelmovej druhým manželom bol režisér Rudolf Růžička, s ktorým bola šťastná až do svojej smrti. Od roku 1996 bojovala herečka s rakovinou. Podľahla jej 14. októbra 2002. 

Marián Labuda a Gabriela
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Gabriela Wilhelmová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu