Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Táto herečka o súkromí nehovorí: V SND ulovila manžela kolegyne... o 30 rokov staršieho!

Ingrid Timková Zobraziť galériu (4)
Ingrid Timková (Zdroj: CT)

BRATISLAVA - Herečka Ingrid Timková dáva rozhovory len výnimočne a o súkromí hovorí veľmi málo. Zrejme preto sa pri jej mene spomína väčšinou milostný trojuholník, v ktorom bola zapletená ešte ako začínajúca umelkyňa v SND...

Ingrid Timková sa narodila 17. januára 1967 v Sečovciach. Po absolvovaní trebišovského gymnázia vyštudovala herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Do Slovenského národného divadla nastúpila v roku 1990.

Táto herečka o súkromí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Na jeho doskách triumfovala najmä v roli Kráľovnej noci v hre Ignorant a šialenec, za ktorú bola v roku 2005 ocenená cenou DOSKY za najlepší ženský herecký výkon. V posledných rokoch sa na scéne SND predstavila napríklad v Molierovej komédii Lakomec, v javiskovej verzii kultového filmu slávneho švédskeho režiséra Ingmara Bergmana Fanny a Alexander alebo v inscenácii o vnútornom napätí slovenského bytia pod názvom Prorok Štúr a jeho tiene alebo Zjavenie, obetovanie a nanebovstúpenie proroka Ľudovíta a jeho učeníkov.

Ako režisérka debutovala inscenáciou Shepardovej hry Posadnutí láskou, režírovala tiež predstavenie Georg Büchner: Mier chatrčiam! Vojnu palácom!. V súčasnosti pôsobí aj ako profesorka na Katedre herectva VŠMU.

Táto herečka o súkromí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Vo svojej televíznej filmografii vynikla herečka napríklad v snímkach Staroružová dráma (1989), Rozruch na onkológii (1991), Jacobowski a plukovník (1991), Výstrel na Bonaparta (1992), Legenda Emöke (1998) alebo Swingtime (2006).

Za výkon v romantickej dráme Anjel milosrdenstva (1993) bola Ingrid Timková nominovaná na Českého leva za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej roli (1994).

Druhú nomináciu na Českého leva za najlepší ženský herecký výkon tento krát vo vedľajšej úlohe jej vyniesla kreácia vo filme Horem pádem (2004). V roku 2006 dostala Krištáľové krídlo v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie.

Táto herečka o súkromí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: falcon)

O svojom súkromí herečka nehovorí. Už pri svojich začiatkoch v SND sa zaplietla do milostného trojuholníka, keď sa do nej zahľadel výrazne starší režisér Vladimír Strnisko. Ten bol však v tom čase ženatý s inou herečkou - Annou Javorkovou. Nakoniec sa rozviedli. 

Timková so Strniskom sa oficiálne stali partnermi až po rokoch "tajného" pomeru. A v rozhovoroch Ingrid jeho meno nezvykne spomínať. Keďže sa nikdy nevzali, opisovala sa sa ako slobodná. 

Viac o téme: Ingrid Timková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu