Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Herec z Fantaghiró miloval aj mužov: Áno, som bisexuál!

Horst Buchholz Zobraziť galériu (4)
Horst Buchholz (Zdroj: ARD Degeto)

BERLÍN - Nemeckému hercovi sa podarilo preraziť aj v zahraničí, prezývali ho nemecký James Dean. Hoci bol Horst Buchholz desiatky rokov ženatý, krátko pred smrťou priznal, že je bisexuál.

Horst Buchholz sa narodil 4. decembra 1933. Za nemeckého Jamesa Deana označovaný herec nakrúcal nielen v Hollywoode, medzi inými s legendárnym Billym Wilderom, ale aj vo Veľkej Británii, Španielsku, Taliansku, či Francúzsku, kde sa zoznámil so svojou budúcou manželkou, herečkou Myriam Bru.

Nemecký fešák Horst Buchholz zažiaril aj v Hollywoode

Z jeho bohatej filmografie treba vyzdvihnúť film Himmel ohne Sterne (1955), za výkon v ktorom ho ocenili na MFF v Cannes, dielo J. Lee Thompsona Tiger Bay (1958), v ktorom stvárnil psychologicky diferencovanú postavu poľského námorníka, ďalej Priznania hochštaplera Felixa Krulla (1957) - rovnomennú adaptáciu románu Thomasa Manna, film Mompti (1957), v ktorom si zahral po boku mladej Romy Schneiderovej a Loď mŕtvych (1959) podľa románu B. Travena.

Horst Buchholz a Romy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Herzog-Filmverleih)

Medzi novšie diela, v ktorých účinkoval, patrí Život je krásny (1998) Roberta Benigniho, v ktorom stvárnil lekára v koncentračnom tábore, či film Wima Wendersa In weiter ferne so nah (1993).

Diváci ho poznajú aj zo snímok Sedem statočných (1960), Sahara (1983), Princezná Fantaghiró 4 (1994) či Nepriateľ (2001). 

Buchholzov charakteristický hlas a herecký kumšt využil vo viac ako tisícke filmov aj nemecký dabing.

Herec z Fantaghiró miloval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reteitalia)

Herec sa pravidelne vracal do vlasti a k divadlu, ktoré hralo v jeho živote podstatnú úlohu. Jeho pamätné kreácie z divadelnej scény sa spájajú s inscenáciami muzikálu Kabaret a drámy Dvanásť rozhnevaných mužov. V posledných rokoch života navštevoval divadelné predstavenia aj ako obyčajný divák.

O svojom súkromí verejne hovoril málo, no v roku 2000 urobil verejné odhalenie. V magazíne Bunte priznal, že ho priťahujú aj muži. „Áno, milujem aj mužov. Som bisexuál... Vždy som žil svoj život tak, ako som chcel,” vyhlásil. S manželkou mali dohodu, že jej život sa koncentruje na Paríž a jeho zas na Berlín. 

Buchholz zomrel nečakane 3. marca 2003 vo veku 69 rokov na pneumóniu. V decembri 2002 utrpel zlomeninu stehennej kosti a podrobil sa operácii. Z nemocnice ho prepustili až vo februári. 

Herec z Fantaghiró miloval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ZDF)

Viac o téme: Horst Buchholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu