Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Legendárny Andy Hryc (†71) vedel, že zomiera: Posledné slová pred smrťou!

Andy Hryc Zobraziť galériu (3)
Andy Hryc (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Dnes by herec Andy Hryc oslavoval 74. narodeniny. Bohužiaľ, v januári 2021 zomrel po boji s leukémiou. On sám si už mesiace predtým, než jeho srdce naposledy dotĺklo, bol vedomý, že odchádza...

Andy Hryc sa narodil 30. novembra 1949 v Bratislave. vyštudoval Divadelnú fakultu na VŠMU v Bratislave. Ako herec začínal v Štátnom divadle v Košiciach, neskôr sa presunul do hlavného mesta a účinkoval v Divadle Nová Scéna.

Galéria: Andy Hryc

Od 70. rokov sa začal objavovať v televíznych filmoch, ktorých má na konte nespočetné množstvo. Spomeňme napríklad filmy Sebechlebskí hudci, Zbojníci, Višňový sad, Ráno pod mesiacom. Umelecký herecký výkon v roku 1998 podal v postave mafiána vo filme Vlada Balca Rivers of Babylon.

Neskôr sa objavil napríklad v snímkach Bathory, Habermannov mlyn, Colette, Hodinový manžel, Čiara. Hral aj v seriáloch Život bez konca, Povstalecká história, Alžbetin dvor, Čierni baróni, Zoo a naposledy Slovania – herec zomrel mesiac pred televíznou premiérou. 

Andy Hryc
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Wandal Production)

Na jar 2020 bola Andymu Hrycovi diagnostikovaná akútna leukémia. Ide o nádorové ochorenie, ktoré sa zvykne označovať aj ako rakovina krvi. Chorobu objavili umelcovi, keď bojoval s ťažkým obojstranným zápalom pľúc. Okamžite podstúpil chemoterapiu, údajne niekoľkokrát silnejšiu, než je zvyčajné. 

V novembri 2020 sa podľa jeho vyjadrení zdalo, že sa už zmieril s nevyhnutným. „Je to najhoršia možná diagnóza, ktorá sa nedá vyliečiť. Keby na to niekto vymyslel liek, dostane Nobelovu cenu. Pacientovi sa dá jedine uľahčiť prechod do ďalšej dimenzie,“ povedal Andy v relácii Slovenského rozhlasu Opri sa o mňa.  

V tom čase už bilancoval roky, ktoré mu boli dopriate. „Prežil som nádherný život, robil som prácu, ktorú som mal veľmi rád. Vychoval som dve nádherné deti, nikto nie je nesmrteľný. Mám kopu kamarátov, ktorí zomreli pred 20 rokmi, nemali to šťastie, aké som mal ja,“ uviedol.

Posledné narodeniny Andyho Hryca
Zobraziť galériu (3)
Posledné narodeniny Andyho Hryca  (Zdroj: Facebook A.H.)

Andy Hryc zomrel 31. januára 2021. „Dnes o 3:13 hod ma opustil najdôležitejší muž môjho života. Posledné hodiny toho jeho som ho držala pevne za ruku, posledné slová, ktoré som mu povedala, boli ‚ľúbim ťa’ a posledné slová, ktoré povedal on, boli ‚aj ja ťa veľmi ľúbim...’ Zbohom, tato, ďakujem za všetko, už nič nebude ako doteraz,”napísala jeho zronená dcéra Wanda na sociálnu sieť pár hodín po jeho smrti. 

VIDEO: Smútočná reč Dušana Cinkotu na pohrebe Andyho Hryca

Smútočná reč Dušana Cinkotu na pohrebe Andyho Hryca (Zdroj: Maarty)

Viac o téme: Andy Hryc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu