Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvá profesionálna slovenská herečka: Jánošíkova milá sa vydávala trikrát!

Zlata Hajdúková Zobraziť galériu (3)
Zlata Hajdúková (Zdroj: NFA)

VÝCHODNÁ - Hoci pred kamerou milovala len toho jediného, v skutočnom živote sa herečka Zlata Hajdúková vydávala trikrát. Bohužiaľ, okolnosti spôsobili, že hoci mala nesporný talent, veľa filmov nenakrútila. Dnes si pripomíname výročie jej smrti.

Prvá slovenská filmová herečka bola ochotníčka Mária Nováková Fábryová, ktorá stvárnila Jánošíkovú Aničku ešte v nemej verzii. Kamery sa vraj dokonca bála. Vo Fričovom zvukovom filme už hrala Aničku profesionálka. 

Zlata Hajdúková sa narodila 23. decembra 1914 vo Východnej. Jej otec bol učiteľ a často sa sťahovali. Do školy chodila v Kežmarku, neskôr študovala konzervatórium v Bratislave. Neskôr sa vzdelávala v Prahe, Viedni aj v Berlíne. Tam sa však stretla so silnejúcim nacizmom a mesto opustila. 

Hajdúková je prvou slovenskou profesionálnou filmovou herečkou. Debutovala vo filme Kráľ ulice, v roku 1935 sa ale objavila rovno v troch filmoch. V snímke Bezdetná si zahrala čašníčku a v Jánošíkovi rovno jeho milú Aničku po boku Paľa Bielika. 

Zlata Hajdúková a Paľo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČSFÚ)

Potom už účinkovala len v jednom filme - Naši furianti. Po skončení vojny sa dostala do hľadáčika komunistov, a tak už nenatočila žiadny film a jej muž prišiel o majetok. Neskôr sa už k filmovaniu nikdy nevrátila. 

Hajdúková bola trikrát vydatá. Pri jej mene sa objavujú priezviská Zoubková, Kulková, Suchánková. Od odchodu z Nemecka žila v Česku, no začiatkom 90. rokov sa vrátila na Slovensko. Herečka zomrela 28. novembra 2002 v Stupave vo veku 87 rokov. 

Prvá profesionálna slovenská herečka:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NFA)

Viac o téme: Zlata Hajdúková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu