Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Táto herečka dokázala nevídané a okrem toho... Preslávila Toma Hanksa!

Penny Marshall Zobraziť galériu (3)
Penny Marshall (Zdroj: Columbia Pictures)

LOS ANGELES - Svoju kariéru začínala ako herečka, potom sa pustila do režírovania. Filmom Big s Tomom Hanksom dosiahla Penny Marshall ako prvá žena - režisérka zárobok viac ako 100 miliónov dolárov.

Penny Marshall sa narodila 15. októbra 1943. Jej mama bola učiteľka stepovania a otec režisér, takže k umeniu mala odmalička blízko. Sama už ako trojročná stepovala a neskôr tiež step vyučovala v maminej škole. 

Galéria: Penny Marshall

Študovala matematiku a psychológiu a počas štúdia otehotnela. V roku 1963 sa vydávala, ale o tri roky neskôr rozvádzala. Počas tohto obdobia života mala rôzne zamestnania, neskôr sa presťahovala do Los Angeles za bratom Garym, ktorý bol hercom, režisérom a producentom. 

Najprv účinkovala v reklame na šampón, neskôr sa začala objavovať vo filmoch. Slávnou sa stala rolou v seriáli Laverne & Shirley, ktorý sa vysielal v rokoch 1976 – 1983 a v USA sa tešil veľkej obľube.

Penny Marshall a Cindy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ABC)

Od hereckej práce sa dostala aj k režírovaniu – najprv niekoľkých epizód tohto seriálu a neskôr i k celovečerným filmom. Prvým takým bola snímka Jumpin' Jack Flash (1986) s Whoopi Goldbergovou v hlavnej úlohe.

Neskôr režírovala aj hollywoodske kasové trháky: film Veľký (1988) v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom či Veľké víťazstvo (1992), komédiu o začiatkoch ženského profesionálneho bejzbalu počas druhej svetovej vojny.

Vďaka filmu Veľký o chlapcovi, čo si želá byť dospelým, sa Marshallová stala prvou režisérkou v dejinách Hollywoodu, ktorej film zarobil viac ako 100 miliónov dolárov. Tento film súčasne naštartoval i hviezdnu kariéru herca Toma Hanksa.

Penny Marshall
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: 20th Century Fox)

Úspešná bola aj jej životopisná snímka Čas prebúdzania z roku 1990, v ktorej hrali Robert de Niro a Robin Williams. Tento film získal tri nominácie na prestížne filmové ceny Oscar.

Penny Marshall zomrela 17. decembra 2018 vo svojom dome v Los Angeles na komplikácie súvisiace s cukrovkou.

Viac o téme: Penny Marshall
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu