Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tento hlas všetci dobre poznáte: Viete, ktorá herečka nahovorila Popelkinu macochu?

Jaroslava Adamová Zobraziť galériu (2)
Jaroslava Adamová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Mnohým Slovákom zrejme meno Jaroslavy Adamovej známe nebude. No jej hlas už zaručene aspoň raz počuli. Práve táto herečka totiž nadabovala kolegyňu Carolu Braunbock, ktorá v rozprávke Tři oříšky pro Popelku stvárnila zlú macochu.

Jaroslava Adamová sa narodila 15. marca 1925. Už počas štúdia herectva hosťovala aj v pražskom národnom divadle. Ako uvádza na svojich stránkach česká televízia, jej herecký register bol široký – od vypätých dramatických a tragických postáv cez vycibrené umenie konverzačných drám až ku komediálne herectvo s groteskným nadhľadom a iróniou. 

Galéria: Jaroslava Adamová

V polovici 50. rokov ju angažoval Jan Werich ako riaditeľ Divadla satiry. Spojilo ich nielen umenie, ale napokon aj pevné priateľstvo – ako sa herec neskôr vyjadroval, Adamová bola jeho katastrofická priateľka, pretože pri ňom stála vo všetkých zložitých situáciách. 

Pred kamerami sa tiež objavovala od 50. rokov. Hrala napríklad vo filmoch Kočár nejsvětější svátosti, Dědictví na úvěr, Radúz a Mahulena, Jáchyme, hoď ho do stroje, Rusalka, Želary, Líbáš jako Bůh, Hodinu nevíš, Ve stínu. 

Jaroslava Adamová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ČT)

Bola aj obľúbenou dabingovou herečkou. Postavou, v ktorej jej hlas pozná asi najviac ľudí, je zlá macocha v rozprávke Tři oříšky pro Popelku. Hlas požičala napríklad aj matke predstavenej vo filme Sestra v akcii, v českej verzii Sám doma 2: Stratený v New Yorku nahovorila vtáčiu ženu v parku. Na konte má množstvo dabingových postáv a v roku 1995 dostala Cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v tejto oblasti. 

Jaroslava Adamová zomrela 16. júna 2012. Dva roky predtým si zlomila nohu a museli jej dať umelú náhradu kĺbu. V posledných mesiacoch života mala veľké bolesti a problémy s chôdzou. Naposledy vydýchla v liečebni pre dlhodobo chorých. 

Viac o téme: Jaroslava Adamová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu