Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenský herec náhle ochrnul: Nevzdal sa... Dobyl javisko aj na vozíčku!

Pavol Mikulík Zobraziť galériu (4)
Pavol Mikulík (Zdroj: ČT)

BRATISLAVA - Po tom, čo ho postihla náhla mozgová príhoda, herec Pavol Mikulík ochrnul a skončil na vozíku. Napriek tomu sa ešte objavil na divadelných doskách a dokonca za svoje umenie získal ocenenie.

Pavol Mikulík sa narodil 2. marca 1944 v Prešove. Vyštudoval VŠMU a uplatnil sa v Slovenskom národnom divadle. Neskôr bol členom Divadla na korze a Divadla Nová scéna. V roku 1984 začal prednášať na VŠMU. 

Galéria: Pavol Mikulík

Pavol Mikulík
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: RTVS)

Pravidelne účinkoval v rozhlase, v televíznych inscenáciách, vo filme a v dabingu. V archíve Rozhlasu a televízie Slovenska je približne 500 filmov a inscenácií, kde hral. K najznámejším filmom, v ktorých sa predstavil, patria Tisícročná včela (1983) a Perinbaba (1985). Stvárnil postavy aj v ďalších tituloch, napríklad Zbojníci (1978), Úsmev diabla (1987), Južná pošta (1987), Správca skanzenu (1988) alebo Šípová Ruženka (1990).

Perinbaba - úvod (Zdroj: Omnia Film München)

Po rozsiahlej cievnej mozgovej príhode, ktorá ho postihla v roku 1993, ochrnul. Snažil sa však zapájať do života. V roku 2003 mu vyšla knižka príbehov zo života hercov pod názvom A just nie! a pripravil aj knižku Recepty Paľa Mikulíka (2001).

Pavol Mikulík
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Alica Jančoková / TOP TASR)

Jeho osobné krédo "vydržať", s ktorým žil po mozgovej príhode a ďalších zdravotných problémoch na invalidnom vozíku, bolo aj replikou jeho poslednej divadelnej postavy s podobným osudom - Jaspera v hre Simona Graya Na konci hry. V roku 2000 hru uviedli v divadle Malá scéna v Bratislave, režíroval a Pavlovi ju "na telo" ušil jeho brat Peter Mikulík. Za stvárnenie Jaspera dostal Pavol Mikulík v roku 2000 ocenenie Krištáľové krídlo. Pavol Mikulík zomrel 27. novembra 2007 vo veku 63 rokov v Bratislave na zlyhanie srdca.

Pavol Mikulík
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Alica Jančoková / TOP TASR)

Viac o téme: Pavol Mikulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu