Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najväčšia bolesť markizáckeho sympaťáka: Tragická smrť manželky... Obrúčku z ruky nezložil!

Jozef Iľko Zobraziť galériu (7)
Jozef Iľko (Zdroj: TV Markíza)

BRATISLAVA - Meteorológ Jozef Iľko, ktorý dnes slávi 82. narodeniny, patrí medzi obľúbené markizácke tváre. Dôkazom priazne divákov je aj jeho zbierka pohľadníc, ktoré mu Slováci bežne posielajú z rôznych kútov sveta. Rodák z Východného Slovenska je aj v zrelom veku mimoriadne aktívny a má viacero kamarátov i priateľky. Avšak prázdne miesto po manželke, ktorá zahynula v roku 1994, nikdy nezaplnila iná žena.

Jozef Iľko sa narodil 28. februára 1939 v obci Lastovce pri Trebišove. Po maturite smerovali jeho kroky do Bratislavy, kde študoval učiteľstvo matematika-fyzika na Prírodovedeckej fakulte. Lákalo ho štúdium astronómie, avšak fakulta tento odbor neotvárala, tak sa vo 4. ročníku VŠ rozhodol pre meteorológiu a klimatológiu. 

Titul doktora prírodných vied (RNDr.) získal v roku 1967 na Masarykovej univerzite v Brne. Hodnosť kandidáta fyzikálno-matematických vied mu bola udelená v roku 1976 na Karlovej Univerzite v Prahe. 

Pán Iľko robil predpovede pre pilotov na letisku Sliač, dlhé roky pôsobil v SHMÚ, v 80. rokoch bol súčasťou pracovnej skupiny Svetovej meteorologickej organizácie v Ženeve.

Spolupráca s odborníkmi celého sveta a dlhoročná prax mu umožnila zostaviť jedinećný Atlas svetového počasia, či Minilexikón meteorológie. V roku 2010 vyšli jeho memoáre s názvom S počasím si tykám. 

Renomovaný odborník napísal množstvo odborných článkov a dlhé roky je mediálne známy. Spolupracoval so Slovenským rozhlasom i Slovenskou televízou, dnes patrí medzi stálice markizáckeho Telerána. 

Jozef Iľko je v medzi divákmi a v tíme markizáckeho Telerána veľmi obľúbený.
Zobraziť galériu (7)
Jozef Iľko je v medzi divákmi a v tíme markizáckeho Telerána veľmi obľúbený.  (Zdroj: TV Markíza)

Hádam najobľúbenejší meteorológ na Slovensku si svoje súkromie prísne stráži. Jeho najväčšou radosťou sú dve sympatické dcéry a vnúčatá. Netají sa tým, že aj napriek dôchodcovskému veku žije aktívne. Obľubuje šport, zvlášť tenis a nordic walking. Ako počas reprotáže pre markizácky Reflex prezradil, baví ho aj hra na akordeóne, na ktorom sa sám naučil hrať. 

V roku 1994 prišiel pán Iľko o manželku, ktorá tragicky zahynula pri autonehode. K tejto bolestivej udalosti sa v médiách nikdy nevyjadril a tejto téme sa vyhýba. Pri pohľade na jeho ľavú ruku je zrejme, že prázdne miesto po nej ani nikdy nechcel zaplniť. Na prsteníku totiž stále nosí obrúčku...

Jozef Iľko na fotografii z roku 2017. Na ľavom prsteníku má prsteň vyzerajúci ako obrúčka.
Zobraziť galériu (7)
Jozef Iľko na fotografii z roku 2017. Na ľavom prsteníku má prsteň vyzerajúci ako obrúčka.  (Zdroj: TV Markíza)

Jozef Iľko na fotografii z roku 2017. Na ľavom prsteníku má prsteň vyzerajúci ako obrúčka.
Zobraziť galériu (7)
Jozef Iľko na fotografii z roku 2017. Na ľavom prsteníku má prsteň vyzerajúci ako obrúčka.  (Zdroj: TV Markíza)

Viac o téme: Jozef Iľko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu