Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Český herec skončil v nemocnici: Manželka prišla na návštevu a... Bol už MŔTVY!

Čestmír Řanda Zobraziť galériu (3)
Čestmír Řanda (Zdroj: ČT)

PRAHA - Čakal na operáciu srdca, no v nemocnici skončil skôr. Keď za Čestmírom Řandom prišla jeho manželka so synom, našli už len prázdnu posteľ...

Čestmír Řanda starší sa narodil 5. decembra 1923. Chodil na strojnícku školu a potom začal pracovať v hutníckom závode. Popritom sa však ochotnícky venoval divadlu. 

Galéria: Čestmír Řanda st.

Po vojne začal na konzervatóriu študovať herectvo a následne začal postupne pôsobiť v rôznych českých divadlách. Naposledy bol členom Národného divadla. 

Pred kamerami sa začal objavovať v 50. rokoch, no len v malých úlohách. Neskôr už dostával aj výraznejšie postavy. Objavil sa napríklad vo filmoch Kladivo na čarodejnice, Pane, vy jste vdova, Jak utopit doktora Mráčka aneb konec vodníků v Čechách, Což takhle dát si špenát, Princ a večernice, Božská Ema. Účinkoval aj v seriáloch ako Hříšní lidé města pražského, Chalupáři, Arabela a iných. 

Iva Janžurová a Čestmír
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Čestmír Řanda zomrel ako 62-ročný 31. augusta 1986. Na jeho smrti sa podpísala celoživotná závislosť na cigaretách – podľa syna Čestmíra Řandu ml. fajčil 60 až 70 cigariet denne. 

Navyše prekonal niekoľko infarktov. V roku 1986 čakal na operáciu srdca, ktorá mala prebehnúť v septembri. „V auguste šiel na kontrolu, ráno mu bolo zle a už sme museli volať sanitku. To bol vlastne tretí infarkt,” povedala vdova Dagmar v dokumente ČT Príbehy slávnych. 

Čestmír Řanda st.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: CT)

Podľa synových slov bola príčinou smrti embólia. Čestmír videl svojho otca deň alebo dva pred jeho smrťou. „Vtipkoval. Pretože mi požičal auto, nezabudol mi pripomenúť: Prosím ťa, hlavne žiadny Fitipaldi! To bola posledná veta, ktorú som od neho počul. Keď sme potom za ním prišli s mamou na návštevu, už tam bolo prázdne lôžko,” zveril sa v minulosti denníku Aha! Řanda mladší, ktorý zomrel v roku 2020 ako 60-ročný

Viac o téme: Čestmír Řanda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu