Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nepríjemné spomienky na slovenského herca: Ťažký alkoholik?

Slavo Záhradník Zobraziť galériu (4)
Slavo Záhradník (Zdroj: Slovenská filmová tvorba Bratislava)

BRATISLAVA - Herec z filmov Fontána pre Zuzanu či Pacho, hybský zbojník, zomrel predčasne vo veku 54 rokov. Niektorí ľudia si myslia, že za tým bol alkohol. Dnes je to práve 30 rokov od jeho smrti.

Divadelný a filmový herec a scenárista Slavomír Záhradník, bývalý člen činohry Novej scény v Bratislave sa narodil 10. júla 1937 na Liptove v Nižnej Boci. 

Galéria: Slavo Záhradník

Absolvoval štúdium herectva na bratislavskej Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v roku 1961. Pôsobil na bratislavských divadelných scénach, bol členom činohry Novej scény, hral v Tatra Revue, v Divadle poézie. Jeho najvýraznejším hereckým prostriedkom bol slovný prejav opierajúci sa o osobité drsné zafarbenie hlasu.

Nepríjemné spomienky na slovenského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SFÚ)


Slavomír Záhradník bol od roku 1974 v slobodnom povolaní. Ťažiskom jeho tvorby sa vtedy stal film, rozhlas a televízia a dabing.

Režiséri ho obsadzovali do postáv vojakov, policajtov, inžinierov. Stvárnil úlohy vo filmoch napríklad Štyridsaťštyri (1957), Vždy možno začať (1963), Smrť prichádza v daždi (1965), Volanie démonov (1967), Pacho, hybský zbojník (1975), Poéma o svedomí (1978), Putování Jana Amose (1983), Fontána pre Zuzanu (1985).

Nepríjemné spomienky na slovenského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Slovenská filmová tvorba Bratislava)


Herec Slavomír Záhradník zomrel po autonehode 5. decembra 1991. Dožil sa 54 rokov.

A dlhé roky po jeho smrti sa začali ozývať nepríjemné hlasy. Naši čitatelia na neho totiž nemajú práve najlepšie spomienky. „Ja som pána Záhradníka poznala z inej strany. Bol ťažký alkoholik a mal nezodpovedný prístup k práci, posledné roky s ním bola ťažká spolupráca,” vyhlásila jedna z čitateliek. A prekvapivo nebola jediná. „Presne tak, môžem potvrdiť každé slovo. Ale je to škoda,” ozval sa ďalší človek. 

Iný zas spomenul ťažkosti pri nakrúcaní filmu Prerušená hra údajne práve pre Záhradníkovo holdovanie alkoholu. A ten sa skloňoval aj v súvislosti s nehodou, ktorá herca pripravila o život. 

Nech to už bolo akokoľvek, isté je, že tento talentovaný herec zomrel predčasne. 

Nepríjemné spomienky na slovenského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Slovenská filmová tvorba Bratislava)

Viac o téme: Slavomír Záhradník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu