Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smrteľná diagnóza: Škandalózny Čech podľahol záhadnej chorobe... Liečba neexistuje!

Stanislav Gross zomrel 16. apríla 2015 vo veku 45 rokov. Zobraziť galériu (8)
Stanislav Gross zomrel 16. apríla 2015 vo veku 45 rokov. (Zdroj: SITA)

PRAHA - Diagnóza ALS je zatiaľ pre všetkých záhadou. Nevie sa presne, prečo toto ochorenie vzniká, isté je len to, že je nevyliečiteľné. Podľahol mu aj bývalý český premiér Stanislav Gross. Ten sa stal prvým predsedom českej vlády, ktorý musel odstúpiť po finančných škandáloch. Dnes by mal 51 rokov.

Stanislav Gross sa narodil 30. októbra 1969 v Prahe, vyštudoval dopravnú priemyslovku a krátko pracoval ako elektromechanik v Lokomotívnom depe Praha-Vršovice. Namiesto povolania rušňovodiča sa však vydal na politickú dráhu a už ako 20-ročný na konci roku 1989 vstúpil do sociálnej demokracie.

Do poslaneckej lavice zasadol v roku 1992. V roku 1998 sa stal podpredsedom Poslaneckej snemovne ČR. Od roku 2000 bol ministrom vnútra; v strane sa vypracoval na post podpredsedu. V roku 2003 ukončil štúdium práv a v marci 2004 získal titul JUDr.

Gross zomrel 16. apríla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)


Ministra vnútra a podpredsedu sociálnych demokratov Stanislava Grossa 26. júna 2004 po odstúpení Vladimíra Špidlu z vedenia strany dočasne poverili vedením tohto politického subjektu. Vedenie ČSSD ho následne požiadalo, aby viedol rozhovory o zostavení novej vlády.

V júli roku 2004 sa Gross - vo veku 34 rokov - stal najmladším predsedom českej vlády v dejinách. Na zjazde strany v Brne uspel 26. marca 2005 pri voľbe nového šéfa sociálnej demokracie a v prvom kole bol zvolený za riadneho predsedu ČSSD.

Stanislav Gross
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)


Vo funkcii českého premiéra bol do apríla 2005, keď podal demisiu v súvislosti s nejasným financovaním kúpy svojho bytu. V septembri 2005 sa vzdal aj funkcie predsedu ČSSD, odišiel z vysokej politiky a venoval sa advokácii.

Gross sa stal prvým predsedom českej vlády, ktorý bol nútený odstúpiť zo svojej pozície pre osobnú aféru. Okrem kúpy luxusného bytu išlo aj o ďalšie nehnuteľnosti, ktoré nakupoval s manželkou a za úvery im ručila podnikateľka stíhaná za poistné podvody. Zvláštne boli aj podnikateľské aktivity Grossovcov, protikorupčná agentúra ale vyšetrovanie odložila. 

Smrteľná diagnóza: Škandalózny Čech
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Profimedia)

Stanislav Gross zomrel 16. apríla 2015 vo veku 45 rokov. V posledných rokoch pred smrťou trpel amyotrofickou laterálnou sklerózou. Podľa českých médií sa nachádzal v poslednom štádiu ochorenia, ktoré spôsobuje degeneráciu a stratu buniek centrálnej nervovej sústavy; v dôsledku toho dochádza k postupnej ochabnutosti svalov a odumieraniu svalstva. Choroba je neliečiteľná a zvyčajne trvá od dvoch do piatich rokov. Na sklonku života údajne bývalý politik nedokázal ani zdvihnúť ruky. 

Toto ochorenie je pre lekárov a vedcov stále záhadou, príčiny jeho vzniku neboli zatiaľ nikým dostatočne objasnené. 

Smrteľná diagnóza: Škandalózny Čech
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: Stanislav Gross
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu