Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Geniálny český hlas Funèsa: Mŕtvica a potom... Onemel!

František Filipovský Zobraziť galériu (4)
František Filipovský (Zdroj: RTVS)

PRAHA - Skvelý herec a nezabudnuteľný dabér! František Filipovský sa mnohým zapísal do pamäti ako Blekota z Arabely či český hlas Louisa de Funèsa. Po mŕtvici ale práve o dar reči prišiel.

Všestranný umelec hral na divadelných doskách a filmovom plátne študentov aj nesympatických "šprtov" či "podlizačov", impulzívnych a náladových pánov, dobrých aj zlých dedkov. Prepožičal svoj hlas rozhlasu, účinkoval v televízii.

Galéria: František Filipovský


František Filipovský sa narodil 23. septembra 1907 v českom Přelouči. Veľký herecký talent zdedil pravdepodobne po otcovi, hudobnom skladateľovi, spevákovi a inštrumentalistovi na viaceré hudobné nástroje. V rodine nasal do seba lásku k hudbe a umeniu vôbec.

Popri štúdiu, najmä na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe, kde v rokoch 1929-1933 študoval dejiny umenia a estetiku, hrával vo viacerých menších pražských divadlách. Po nedokončených vysokoškolských štúdiách sa herectvu v roku 1931 začal venovať profesionálne.

František Filipovský a Lída
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Lucernafilm)


Jeho prvou stálou scénou bolo Osvobozené divadlo, kde pôsobil v rokoch 1931-1938. Po kratších angažmán v rôznych pražských súboroch v nasledujúcich rokoch sa v roku 1944 stal členom Národného divadla (ND) v Prahe, kde do roku 1992 účinkoval v desiatkach hier (Mizantrop, Revízor, Maryša, Cyrano z Bergeracu, atď.). Hral aj spevoherné úlohy, napríklad stvárnil postavu principála komediantov v opere Predaná nevesta Bedřicha Smetanu.

Najviac sa však František Filipovský preslávil vo filme, kde sa objavoval od 30. rokov 20. storočia.

Prvú filmovú rolu dostal v Dráme pred maturitou v roku 1932. Účinkoval vo vyše sto filmoch a vo veľkom množstve televíznych filmov. Z mnohých spomeňme napríklad Klapzubova XI. (1938), Škola, základ života! (1938), Cesta do hlubin študákovy duše (1939), Hotel Modrá hvězda (1941), Čapkovy povídky (1947), Císařův pekař a pekařův císař (1951), Dobrý voják Švejk (1956), Hrátky s čertem (1956), Poslušně hlásím (1957), Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970), Pan Tau přichází (1970), Dívka na koštěti (1971), Což takhle dát si špenát (1977), Arabela (1979). Ako pán Valerián sa objavil v úspešných filmoch o básnikoch režiséra Dušana Kleina - Jak svět přichází o básniky (1982), Jak básníci přicházejí o iluze (1984), Jak básníkům chutná život (1987).

František Filipovský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČS štátny film)


Pre deti stvárnil postavu kráľa z rozprávky Honza málem králem (1977). V slávnej ruskej rozprávke Mrázik jeho hlas bolo počuť z úst Baby Jagy.

Za neprekonateľný dabing žandára zo St. Tropez ho pochválil dokonca aj francúzsky herec a komik Luis de Funes, hviezdny predstaviteľ žandára. Na počesť veľkého herca sa každoročne udeľuje v Čechách Cena Františka Filipovského za dabing.

Herec František Filipovský zomrel 26. októbra 1993 v Prahe vo veku 86 rokov. Tri roky pred smrťou ho postihla mŕtvica a posledný rok svojho života už nemohol rozprávať. On sám to však ale tragicky nebral. „Skleslí boli vtedy všetci okolo neho, len dedo sa usmieval,” prezradila jeho vnučka Pavlína. „S babičkou Matyldou si dedo aj tak rozumel aj bez slov,” dodala v dokumente ostravskej televízie Velký herec malých rolí. 

František Filipovský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Viac o téme: František Filipovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu