Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slávny herec so slávnou dcérou: Aj táto hollywoodska hviezda vraj pochádza zo Slovenska!

Tony Curtis Zobraziť galériu (5)
Tony Curtis (Zdroj: ARTE France)

LAS VEGAS - Meno Tonyho Curtisa je známe najmä staršej generácii, jeho dcéru Jamie Lee Curtis možno poznajú aj tí mladší, najmä nadšenci hororov. A podľa všetkého je možné, že hercova mama pochádzala práve zo Slovenska.

Tony Curtis, vlastným menom Bernard Herschel Schwartz sa narodil 3. júna 1925 v americkom New Yorku v rodine maďarských prisťahovalcov, ktorí odišli do USA za lepším životom. Tony Curtis (toto meno prijal v roku 1948) až do svojich piatich až šiestich rokov ovládal len maďarčinu. Pri pôvode jeho matky sa však často skloňuje aj bývalé Československo. 

Galéria: Tony Curtis

Jeho otec sa narodil v dnešnej dedine Matészalka na východe Maďarska. Vo svojej autobiografii z roku 2008 herec napísal, že jeho matka sa narodila "medzi Maďarskom a Československom". V dvoch televíznych rozhovoroch v súvislosti s vydaním životopisnej knihy povedal, že matka sa narodila "v Československu" a že jeho pôvod je československý a židovský. Uvádza to internetová stránka Pittsburskej univerzity v časti Slovenské štúdie.

Tony Curtis
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MGM)

Podľa Martina Votrubu z Pittsburskej univerzity sa Curtisova matka Ilona (Helen), rodená Kleinová, narodila v roku 1902 v obci Stráňany, ktoré sú teraz začlenené do Michaloviec. Do USA emigrovala so svojou matkou v roku 1921, kde stretla svojho budúceho manžela Ema (Emmanuela) Schwartza. Tony Curtis spomínal, že jeho rodičia doma vždy hovorili po maďarsky a že cítil blízkosť k maďarskej kultúre.

Denník Sme v čase Curtisovej smrti na svojej webstránke napísal, že Curtisova matka pochádzala z Vaľkova pri Poltári. Pre noviny to povedala hercova sesternica Mariana Fedorová. Podľa jej informácie bola Helena Kleinová Slovenka a narodila sa vo Vaľkove pri Poltári. "Bola to sestra môjho otca," povedala Fedorová. Podľa nej odišla do Ameriky v roku 1923.

Počas druhej svetovej vojny slúžil budúci herec u amerického námorníctva, najskôr na lodi USS Proteus (AS-19), potom na ponorke, s ktorou sa zúčastnil na vojne v Pacifiku a bol svedkom kapitulácie Japoncov v Tokijskom zálive. Po návrate z armády sa dobre vyzerajúci mladík dal na štúdium herectva.

Tony Curtis
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MGM)

Ako 23-ročný prijal Bernard Schwartz ponuku na spoluprácu so spoločnosťou Universal Pictures. Práve vtom čase si zmenil aj meno. Čoskoro sa presadil v dobrodružných snímkach a westernoch, ako boli napríklad Winchester '73 (1950), Kansas Raiders (1950) alebo Houdini (1953).

Začínajúci herec sa už po prvých filmoch stal idolom hlavne mladých Američaniek. Neskôr zaujal rolou bezohľadného Sida Falca v dráme z novinárskeho zákulisia Sweet Smell of Success (Sladká vôňa úspechu, 1957). Nemenej podarený výkon, ktorým si vyslúžil nomináciu na Oscara (1959), predviedol po boku Sidneyho Poitiera v protirasistickom filme The Defiant Ones (Útek v reťaziach, 1958).

Medzinárodnú popularitu Curtisovi vyniesla legendárna komédia Some Like It Hot (Niekto to rád horúce, 1959). Vo svojej životnej úlohe stvárnil saxofonistu Joea, ktorý v ženskom preoblečení uteká so svojím partnerom v podaní Jacka Lemmona pred mafiou a behom angažmán v dievčenskom orchestri sa zamiluje do krásnej speváčky Sugar, ktorú si zahrala hviezdna Marilyn Monroeová.

Tony Curtis a Jack
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MGM)

Obdobné komické typy bláznivých milovníkov stvárnil herec napríklad i v snímkach Operation Petticoat (Operácia spodnička, 1959), 40 Pounds of Trouble (40 libier ťažkostí, 1962) alebo The Great Race (Veľké preteky, 1965).

Obsadzovaný Curtis sa objavil aj vo vážnejších úlohách. V známom horore Rosemary's Baby (Rosemary má dieťatko, 1968) režiséra Romana Polanského hral po boku Mie Farrowovej. Diváci ho mohli vidieť aj v adaptácii románu Agaty Christieovej The Mirror Crack'd (Rozbité zrkadlo, 1980) či v akčnej dráme The Immortals (Nesmrteľní, 1995). Spolu s Rogerom Moorom sa objavili v úspešnom dobrodružnom televíznom seriáli Persuaders! (1971).

Súkromný život obľúbeného umelca bol rovnako pestrý ako jeho filmová kariéra. Ženil sa dokopy šesťkrát. S prvou manželkou mal dcéru Jamie-Lee, neskôr známu herečku. V otcových stopách išli aj ďalšie dve dcéry Kelly a Allegra. Hercov syn Nicolas zomrel v roku 1994 na predávkovanie drogami.

Julie Andrews a Tony
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Universal pictures)


V zrelom veku sa prejavil Curtisov výtvarný talent, keď sa stal úspešným maliarom. Jeden z jeho obrazov visí v Metropolitnom múzeu v New Yorku. O hollywoodskom veteránovi sa traduje, že odmietal prijímať úlohy odrážajúce jeho fyzický vek. "Stále vyzerám skvelo a ženy sa za mnou otáčajú. A to mi robí dobre. Možno to znie egoisticky, ale ja egoistom nie som. Som iba šťastný, že ma ženy ešte vždy majú rady," povedal o sebe v neskoršom veku.

Tony Curtis zomrel 29. septembra 2010 v spánku na zástavu srdca vo svojom dome v Hendersone v americkej Nevade.

Viac o téme: Tony Curtis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu