Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Český spevák Nedvěd sa druhý raz narodil: Päťhodinová operácia srdca!

František Nedvěd Zobraziť galériu (3)
František Nedvěd (Zdroj: TV Barrandov)

PRAHA - Dlhé roky bol František Nedvěd spojený so svojím bratom Janom. Ich cesty sa rozišli v roku 1997. Tento rok mladší z pesničkárov podstúpil náročnú operáciu srdca.

19. septembra v roku 1947 sa narodil spevák, gitarista a pesničkár, člen známej rodiny Nedvědovcov František Nedvěd.

Galéria: František Nedvěd


Spolu so starším bratom Janom založili v roku 1972 trampskú skupinu Toronto. V roku 1974 vyhrali prvýkrát festival Porta so skladbou Kamarád. Ešte v roku 1974 premenovali skupinu na Brontosauři. Zo slávnej éry tejto skupiny sú hity Růže z papíru či Na kameni kámen. V polovici roku 1975 skupinu rozpustili a Jan spolu s Františkom Nedvědom a Zdenou Tichotovou sa na rok stali členmi skupiny Spirituál Kvintet. V roku 1976 obnovili formáciu Brontosauři.

Jan Nedvěd a František
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: CT)


V roku 1991 vydali úspešný album Ptáčata a rok nato album Kamínky. V roku 1995 vydali album Na kameni kámen. K päťdesiatym narodeninám brata Honzu odohrali 21. júna 1996 veľmi úspešný a pamätný koncert na Strahove, na ktorý prišlo 70 tisíc ľudí.

Rozišli sa v roku 1997, každý z bratov koncertoval sólovo. V roku 1998 vydal František prvý sólový album Neváhej a vejdi, rok nato druhý album Druhé podání. Dnes má na svojom konte šesť albumov, ten zatiaľ posledný s názvom Pátá vyšiel v roku 2006. Hitmi sa stali jeho piesne Třetí pokus, Kočovní herci, Poprvé sám, Rozchod či Stánky. Po viac ako desiatich rokoch odlúčenia sa dali bratia opäť dohromady, 19. decembra 2007 sa stretli na spoločnom koncerte v Lucerne na jednom pódiu. Jeho záznam vyšiel na live albume Nedvědi 60, Fešáci 40, Lucerna 07. V novembri 2011 s bratom Janom vydali album Souhvězdí jisker.

František Nedvěd
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: CT)

Tento rok hudobník musel podstúpiť operáciu srdca. „Teším sa, keď sa znovu narodím,” povedal pred zákrokom. Srdce mu fungovalo iba na 30 percent, zle sa mu dýchalo a pohybovalo. 

„František Nedvěd bol na sále okolo 5 hodín, ako to u týchto operácií býva. Urobili sme mu štyri bypassy,” uviedol po zákroku profesor Jan Pirk. 

Viac o téme: František Nedvěd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu