Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenský herec priznal nevery: Toto bolo jeho celoživotné trápenie!

Ivan Rajniak Zobraziť galériu (3)
Ivan Rajniak (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Hoci svoju manželku miloval, občas uletel inde. No vždy sa vraj priznal. Najväčším trápením Ivana Rajniaka bolo, že nedostali šancu mať vlastné dieťa.

Ivan Rajniak sa narodil 10. júla 1931 v dedinke Hybe, okres Liptovský Mikuláš. Hravosť a zmysel pre jemný vtip ho priviedli k divadlu už v 11 rokoch. Vtedy si zahral aj v dokumentárnom filme Leto pod Kriváňom. Láska k divadlu ho nakoniec priviedla do Bratislavy, kde v roku 1952 začal študovať na Vysokej škole múzických umení.

Galéria: Ivan Rajniak


Po skončení školy pôsobil v Štátnom divadle v Košiciach, kde úspešne vytvoril hlavné postavy svetovej drámy, akými sú Hamlet alebo Rómeo, hrával však aj komediantov. V roku 1966 sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND), v ktorom pôsobil 33 rokov.

Repertoár najznámejšej slovenskej divadelnej scény obohatil najmä rolami zraniteľných hrdinov s citlivým vnímaním sveta a ľudských problémov. Exceloval v dramatizácii románu Leva Nikolajeviča Tolstého Vojna a mier. Stvárnil nespočetné množstvo úloh a rozmanitých typov. Boli to postavy partizánov, dedinčanov i tvrdých chlapov. Hral ich s veľkým porozumením pre ich slabosti a poklesky.

Ivan Rajniak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SFÚ)


S Rajniakom sa stretávame aj v mnohých úspešných dielach slovenskej filmovej a televíznej tvorby, medzi inými v snímkach Tri gaštanové kone, Rysavá jalovica, Pacho, hybský zbojník či Červené víno. V spomienkach divákov navždy zostane jeho nezabudnuteľná úloha Valéra vo filmoch Martina Hollého Medená veža a Orlie pierko.

V roku 1976 Ivanovi Rajniakovi udelili titul zaslúžilý umelec. Po roku 1989 sa však stiahol do súkromia, pričom útechou mu zostali milované hory na Liptove. Zomrel 23. februára 1999 v Bratislave.

Ivan Rajniak a Vladimír
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Po umelcovi tu zostala manželka Magdaléna. „Moja láska, to je moja Magdalénka. Vždy, keď som spravil nejaký prehrešok, priznal som sa jej,” zdôveril sa kedysi týždenníku Plus 7 dní. „Nikdy som nebol svätý, ale moju Magdalénku som ani na malú chvíľu neprestal milovať. Ona je žena môjho života,” vyznal sa Rajniak. 

Nebolo im však dopriate mať deti a táto téma ho trápila najmä na sklonku života. „Obaja milujeme deti, ale nepodarilo sa nám byť šťastní v tomto smere. Aj o adopcii sme uvažovali, ale viete, to nie je jednoduchá vec,” zveril sa so smútkom v hlase redaktorovi.  

 

Viac o téme: Ivan Rajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu