Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najväčšia životná tragédia českej legendy: Waldemar Matuška prišiel o dve deti

Waldemar Matuška Zobraziť galériu (4)
Waldemar Matuška (Zdroj: CT)

PRAHA - Pre rodiča niet väčšej tragédie. Spevák Waldemar Matuška vo svojom prvom manželstve prišiel o dve dcérky - dvojčatá. Na vine vraj bola chybná očkovacia látka.

Waldemar Matuška sa  narodil 2. júla 1932 v Košiciach, kde bola jeho matka, operetná speváčka Mia Malinová na umeleckom turné. Vyrastal potom v Prahe. 

Galéria: Waldemar Matuška

Absolvoval sklárske učilište a krátko pracoval ako sklár, neskôr začal spievať v Československom súbore piesní a tancov. Po matke totiž zdedil výrazný hudobný aj herecký talent, naučil sa hrať na viacerých hudobných nástrojoch. Po vojenskej službe pracoval ako osvetár v Chebe, tam aj začal so spievaním s amatérskymi skupinami.

Vo februári 1960 dostal angažmán v divadle Semafor. V novembri 1960 nahral s orchestrom Karla Vlacha prvú skladbu Souvenirs. Ďalšie hity na seba nenechali dlho čakať, medzi nimi duety s Evou Pilarovou Ach, ta láska nebeská (1962) a Tam za vodou v rákosí (1963). Ach, ta láska nebeská sa stala hitom roka 1962 a Matuška získal prvého zlatého slávika v novovzniknutej ankete spevákov populárnej hudby týždenníka Mladý svět.

Waldemar Matuška a Karel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

V roku 1962 viedla Matuškova cesta do divadla Rokoko, kde strávil 7 rokov, potom sa vydal na sólovú dráhu. Spieval s orchestrom Václava Hybša, od roku 1976 potom so skupinou KTO. Zahral si aj v niekoľkých filmoch, napríklad Kdyby tisíc klarinetů alebo Noc na Karlštejně.

V roku 1976 si zobral za manželku speváčku Olgu Blechovú. V roku 1986 emigrovali do Spojených štátov, žili v St. Petersburgu na Floride. Zomrel 30. mája 2009 v Miami na Floride.

Olga Blechová a Waldemar Matuška
Zobraziť galériu (4)
Olga Blechová a Waldemar Matuška  (Zdroj: CT)

Olga Blechová však nebola Waldemarovou prvou manželkou. Tá prvá sa volala Jiřina Šťástková a porodila mu dve dcérky – dvojičky. Lenže o obe dievčatká prišli. „V Karlových Varoch vtedy dávali zlú látku proti kiahňam. Boli to dievčatká, ktoré v priebehu dvoch mesiacov na klinike zomreli. Viem, že tam Walda vtedy nabehol a rozkopal im to tam,” prezradila kedysi Eva Pilarová. 

Matuška bol neskôr ešte raz ženatý a randil aj s krásnou herečkou Jitkou Zelenohorskou. Počas vzťahu sa však zamiloval do Olgy a s ňou zostal až do svojej smrti. 

Waldemar Matuška
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Viac o téme: Waldemar Matuška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu