Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najprv ju mal ako milenku! Legendárny Abrhám chodil s inou, keď si začal s Popelkou Šafránkovou

Josef Abrhám Zobraziť galériu (6)
Josef Abrhám (Zdroj: Bioscop)

PRAHA - Už sú spolu na druhom svete! Josef Abrhám a Libuše Šafránková boli nielen legendami českého herectva, ale tvorili aj jeden z najstabilnejších šoubiznisových párov. Necelý rok po smrti národom milovanej Popelky prišli zo susednej Českej republiky opäť smutné správy. A to, že nás navždy opustil už aj predstaviteľ legendárneho doktora Blažeja zo seriálu Nemocnica na okraji mesta.

Josef Abrhám sa narodil 14. decembra 1939. Po maturite nemohol ísť kvôli kádrovému posudku na žiadnu vysokú školu. Najskôr preto pracoval v znárodnenej rodinnej tehelni, aby potom mohol vyplniť do prihlášky na Vysokú školu múzických umení v Bratislave povolanie - robotník.

Po dvoch semestroch prešiel na pražskú DAMU a vojenskú službu si odkrútil v pražskom Vinohradskom divadle. Po vojenčine dostal ponuku do Národného divadla, ale rozhodol sa pre experiment. V začínajúcom divadle na ulici Ve Smečkách, ktoré dostalo názov Činoherní klub, strávil celých tridsať rokov. A zoznámil sa tu aj so svojou manželkou Libušou Šafránkovou.

Najprv ju mal ako
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia)

No nie je žiadnym tajomstvom, že na začiatku ich vzťahu český herec tvoril pár ešte so speváčkou Naďou Urbánkovou. Dvojitý život vydržal dávny playboy viesť celé dva roky. A nič netušiaca Naďa sa o partnerovej nevere dozvedela pomerne potupne - od svojej kaderníčky. „Veľmi som sa zamilovala. Vydržali sme spolu 8 rokov. Nikdy sme sa nevzali, bol to však jeden z najdlhších vzťahov môjho života a z mojej strany určite najsilnejší. Len na ten rozchod nerada spomínam,“ hovorí dnes Urbánková.

Hneď, ako sa dvojica rozišla, sa Abrhám oženil so Šafránkovou a onedlho potom sa im narodil syn Josef.

Najprv ju mal ako
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: CT)

Množstvo krásnych úloh priniesli Abrhámovi šesťdesiate a sedemdesiate roky okrem iného v snímkach Každý den odvahu, Dita Saxová, Pension pro svobodné pány, Partie krásného dragouna či Holka na zabití. V roku 1976 sa objavil v epizódnej úlohe v komédii dvojica Smoljak-Svěrák Marečku, podejte mi pero! a s ňou prišiel zásadný obrat k úsmevným snímkam.

VIDEO: Josef Abrhám vo filme Vrchní, prchní!

Titulné a vďačné úlohy hral Abrhám v komédiách Kulový blesk či Vrchní, prchni!, v Menzelovej adaptácii románu Vladislava Vančuru Konec starých časů a Žebrácká opera. V pražskom Činohernom klube zase exceloval v hrách Višňový sad, Strýček Váňa, Racek, Hráči, Revizor, Tři v tom, Žebrácká opera či Audience. Známy je aj zo seriálu Nemocnice na kraji města. 

Josef Abrhám
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Josef Abrhám
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu