Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pikošky o slávnej Češke: Hej, veď ona je predsa naša!

Hana Hegerová Zobraziť galériu (5)
Hana Hegerová (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Hana Hegerová je mnohými vnímaná ako český národný poklad. Dnes oslavuje 88. narodeniny a spev nie je to jediné, čím si získala srdcia mnohých fanúšikov. Tí toho o talentovanej umelkyni určite vedia veľa. Vy tieto zaujímavosti o rodáčke z Bratislavy poznáte?

Hana Hegerová, vlastným menom Carmen Farkašová, sa narodila 20. októbra 1931. Nezvyčajné meno dostala vďaka babičke, ktorá milovala operu. Ako 6-ročná začala navštevovať školu baletu.

Keď sa rodičia talentovanej umelkyne rozviedli, spolu s mamou sa presťahovali do Hurbanova. Carmen vyštudovala gymnázium v Komárne, na vysokú školu sa kvôli vtedajším pomerom nedostala. Mladá dievčina musela ísť pracovať do lodenice, čo ju podľa vlastných slov dosť deptalo. Istý čas pracovala aj ako učiteľka na učňovke.

Ako 20-ročná začala Carmen navštevovať divadelný kurz a ako herečka začala pôsobiť najskôr v divadle. Prvú filmovú úlohu dostala v roku 1954 vo filme Frona. Režisér Jiří Krejčík ju oslovil celkom náhodou. „Zastavil ma na ulici a povedal mi, že by ho zaujímalo, ako vyzerám na plátne,” vyjadrila sa v jednom z rozhovorov slávna umelkyňa. 

Zaujímavé je, že v tom čase vystupovala ako Hana Čelková. „Nechcela som pútať pozornosť  nezvyčajným menom, a tak som sa premenovala,” uviedla na margo toho.

Hana Hegerová vo filme Frona.
Zobraziť galériu (5)
Hana Hegerová vo filme Frona.  (Zdroj: CS Film)

Ten istý rok bol pre ňu prelomovým, aj čo sa súkromia týka. Hana sa vydala za divadelného dramaturga Dalibora Hegera a narodil sa im syn Matúš. „Bola to neľahká situácia. Dieťa sme neplánovali,” priznala po rokoch. Manželstvo vydržalo len tri roky. 

Ako mladá mamička si začala Hana zarábať aj spevom. A dobre urobila.Veď mnohí ju dnes vnímajú najmä ako speváčku. Z Bratislavy viedli je kroky do Prahy, kde sa jej podarilo dosiahnúť veľké úspechy a stala sa uznávanou šansonierkou. 

Začiatkom 80. rokov sa Hegerová ocitla za mrežami. Dostala sa tam za spreneveru. Kvôli omylu jej priši na účet peniaze, ktoré boli určené Karlovi Gottovi a ona ich včas nevrátila, takže skončila pred súdom. Išlo zhruba o milión českých korún a Hana bola vo väzení pol roka. 

Hana Hegerová a Waldemar Matuška
Zobraziť galériu (5)
Hana Hegerová a Waldemar Matuška  (Zdroj: FS Barrandov)

V zrelšom veku začali Hanu sužovať zdravotné problémy. Istý čas bola dokonca v umelom spánku a musela sa nanovo učiť chodiť. Kariéru ukončila v roku 2011. Stiahla sa do súkromia a nechcela viac na verejnosti vystupovať. Vraj preto, aby diváci neboli v rozpakoch a aby sa ona za seba nemusela hanbiť. 

Hana Hegerová má na konte viacero ocenení a skladby Levandulová, Lásko prokletá, Čerešne, či Vana plná fialek sú známe dokonca aj mladšej generácii. 

Hana Hegerová vo filme Kde lampy bloudí z roku 2006.
Zobraziť galériu (5)
Hana Hegerová vo filme Kde lampy bloudí z roku 2006.  (Zdroj: CT)

Viac o téme: Hana Hegerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu