Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Van Damme v jednom z prvých filmov: Preboha, veď on osahával chlapa!

Jean Claude van Damme Zobraziť galériu (15)
Jean Claude van Damme (Zdroj: Universal pictures)

HOLLYWOOD - Každý nejako začínal a ani Jean Claude van Damme sa nenarodil rovno ako hviezda. V prvých filmoch účinkoval dokonca ešte bez mena v titulkoch. Prvým, kde sa objavilo jeho meno, bola komédia Monaco Forever a zahral si tam... homosexuálneho karate bojovníka.

Jean Claude van Damme sa narodil 18. októbra 1960 v Belgicku. Vďaka pôvodu má prezývku „svaly z Belgicka” alebo aj „kráľ Belgičanov”, keďže si vybudoval úspešnú kariéru ako hrdina akčných filmov. 

Van Damme v jednom
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: New World Pictures)

Ani jemu však sláva nepadla zázračne z neba a začínal ako pán Nikto – v prvých troch filmoch sa objavil ako muž v záhrade, divák v tanečnej scéne a vojak, pričom jeho meno ani nebolo spomenuté v titulkoch. Preto sa bežne za jeho prvý film pokladá Monako Forever, komédia o zlodejovi, ktorý sa pripravuje na lúpež. 

No ani tu to ešte nebola hlavná úloha. Jean Claude si zahral svalnatého muža, ktorý ovláda bojové umenia. V jednej zo scén vezme stopára a v priebehu krátkej chvíle ho niekoľkokrát chytí za stehno, až ho muž vyzve na súboj. Jeho postava je uvádzaná ako gay karatista. 

O dva roky neskôr sa Belgičan objavil v snímke Karate Tiger a o ďalšie dva v Krvavom športe. Práve tento film bol podľa csfd.cz zlomovým pre jeho kariéru. Tu sa zdodila ďalšia akčná hviezda, ktorú si začali filmári všímať a mohla pomaly začať konkurovať dovtedy najpopulárnejšej dvojici – Arnoldovi Schwarzeneggerovi a Sylvestrovi Stallonemu. Z béčkových filmov sa však vyhupol medzi lepšie platené hviezdy až po filme Dvojitý zásah. 

Medzi ďalšie známe van Dammove filmy patria: Univerzálny vojak, Kickboxer, Súboj cti, Legionár, objavil sa aj v Expendables 2, kde sa stretla pokope partia akčných hrdinov z 80. a 90. rokov. 

Van Damme v jednom
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SONY)

Viac o téme: Jean Claude van Damme
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu