Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Osudové spojenie s talianskou mafiou: Toto ste o slávnom hercovi asi nevedeli

Al Pacino Zobraziť galériu (8)
Al Pacino (Zdroj: Universal pictures)

LOS ANGELES - Al Pacino patrí k najväčším hercom súčasnosti. Na Oscara bol nominovaný už za svoj tretí film, ktorý raketovo odštartoval jeho kariéru. Pri čítaní jeho životopisu sa zdá, že rola mafiána Michaela Corleoneho mu bola osudovo predurčená.

Al Pacino sa narodil 20. apríla 1940 v New Yorku americko-talianskym rodičom. Po ich rozvode vyrastal v Bronxe s mamou a starými rodičmi, ktorí do Ameriky prišli z talianskej dedinky Corleone. Ako dieťa mal prezývku Sonny, neskôr ho začali volať Herec. 

Prvú úlohu dostal vo filme Ja, Natália (1969) a už v druhej snímke Panika v Needle Parku (1971) ukázal svoje majstrovstvo. Vďaka tomu bol obsadený do filmu Krstný otec (1972), kde si zahral Michaela Corleoneho, ktorého starší brat sa volal Sonny. Zdá sa teda, že táto rola mafiána s talianskymi koreňmi mu bola osudovo určená. Získal za ňu aj nomináciu na Oscara ako herec vo vedľajšej úlohe. Mnohí kritici považujú tento jeho výkon za jeden z najlepších hereckých výkonov v histórii filmu. 

Osudové spojenie s talianskou
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Paramount Pictures)

Pacino je niekedy označovaný za legendu gangsteriek. Zahral si napríklad aj vo filme Zjazvená tvár, inšpirovanom osudom Al Caponeho. No aj taký talentovaný herec ako Al Pacino mal svoje hluché obdobie. V prvej polovici 80-tych rokov ho zasiahla ťažká kríza a pár filmov s jeho účasťou bolo poriadne skritizovaných. Štyri roky sa preto venoval len divadlu. No neskôr sa pred kamery opäť vrátil. 

Osudové spojenie s talianskou
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Warner Bros. Pictures)

Za svoju kariéru bol nominovaný na Oscara 8-krát, dvakrát za vedľajšiu úlohu a šesťkrát ako najlepší herec v hlavnej úlohe. Sošku získal v roku 1993 za film Vôňa ženy. Okrem toho ale dostal množstvo iných filmových ocenení. 

Viac o téme: Al Pacino
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu