Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Milovaný pápež Ján Pavol II.: Pre toto bol taký populárny

Ján Pavol II. Zobraziť galériu (8)
Ján Pavol II. (Zdroj: TASR/AP)

RÍM - Dnes je to už 13 rokov, čo tento svet opustil Ján Pavol II. Bol jedným z najdlhšie pôsobiacich pápežov a do úradu nastúpil ako druhý najmladší pápež v histórii. Svätý Otec bol mimoriadne obľúbený a Slovákom veľmi blízky.

Ján Pavol II., celkovo 264. pápež, stál na čele katolíckej cirkvi takmer 27 rokov. Krakovský kardinál Karol Wojtyla bol zvolený 16. októbra 1978 po troch dňoch voľby, pápežom bol až do svojej smrti 2. apríla 2005. 

Milovaný pápež Ján Pavol
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Bolo to druhýkrát v histórii a prvýkrát po 455 rokoch, kedy sa pápežom stal duchovný netalianskeho pôvodu. Ján Pavol II. sa okrem toho stal vo svojich 58 rokoch najmladším pápežom od voľby Pia IX., ktorý bol v roku 1846 zvolený ako 54-ročný. Stal sa aj tretím najdlhšie slúžiacim pápežom v histórii rímskokatolíckej cirkvi a v uplynulom storočí mu v tomto smere patrila prvá priečka.

Keď sa na čelo Vatikánu postavil prvý Slovan, ktorý mal skúsenosti s hrôzami nacizmu i komunizmu, privítali to desiatky miliónov veriacich v komunistických krajinách takmer ako zázrak. Nový pápež svojim veriacim nezostal nič dlžný a už od začiatku staval do čela svojej zahraničnopolitickej agendy otázku dodržiavania ľudských práv. Vďaka svojej otvorenosti a srdečnosti si ihneď získal obrovskú popularitu.

Milovaný pápež Ján Pavol
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Ján Pavol II. bol neúnavný cestovateľ. Slovensko od roku 1990 navštívil trikrát – v roku 1990, 1995 a 2003. Prvýkrát na územie Československa ale zavítal už v apríli 1973, kedy ešte ako krakovský arcibiskup na pohrebe kardinála Štefana Trochtu v Litoměřiciach napriek zákazu úradov prehovoril česky ku smútočným hosťom a kardinála nazval mučeníkom.

Iba 87 dní od úmrtia Jána Pavla II. začal proces jeho blahorečenia a 1. mája 2011 bol vo Vatikáne vyhlásený za blahorečeného. 

Milovaný pápež Ján Pavol
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP)

Viac o téme: Ján Pavol II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu