Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smrť detskej hviezdy: Alkohol, vysoká rýchlosť... Totálne hysterická Lucie Bílá!

Tomáš Holý Zobraziť galériu (9)
Tomáš Holý

PRAHA - Hoci je aj 28 rokov po svojej smrti jedným z najobľúbenejších detských hercov, samotný Tomáš Holý ( † 21) na toto obdobie spomínal nerád. Pripravoval sa na úplne nový život, študoval právo a chodil so začínajúcou speváčkou Hanou Zaňákovou, z ktorej sa neskôr stala hviezdna Lucie Bílá.

Tomáš Holý sa k nakrúcaniu dostal náhodou, keď ho strýko kulisár odporučil režisérovi filmu Marečku, podejte mi pero. Do triedy vtedy ako prváčik priniesol oznam o konaní rodičovského združenia. Preslávili ho však najmä snímky Ako vytrhnúť veľrybe stoličku a Ako dostať otecka do polepšovne. 

Smrť detskej hviezdy: Alkohol,
Zobraziť galériu (9)

Napriek tomu, že bol v týchto úlohách skvelý a úplne neodolateľný, herectvo a popularitu nemal rád. Rozhodol sa študovať právo. No nikdy ho nedokončil. Jeho život sa skončil krátko pred 22. narodeninami – mal ich oslavovať o 9 dní. (Tomáš Holý sa narodil 17. marca 1968 a zomrel 8. marca 1990.)

Deň po svojich meninách vyrazil Tomáš s kamarátmi na predĺžený víkend na chatu. A nechýbala samozrejme ani návšteva krčmy. Dvaja mladí muži sa ale rozhodli povoziť v aute. Obaja sme niečo vypili, určite niekoľko pív. Či aj panáky, to neviem. Neboli sme opití tak, že by sme sa motali alebo padali. Mali sme samozrejme pocit, že sme v pohode, ale dobrý nápad to nebol,“ zaspomínal si pre český blesk.cz po 27 rokoch od nehody Mirek Schlaichert s tým, že keby odmietol, Tomáš by sám určite nikam nešiel. 

Po pár kilometroch sa otočili, no trasu vôbec nepoznali a v jednej nebezpečnej zákrute vyleteli z cesty. „Asi sme išli rýchlo. Potom sme zrejme narazili do stromu a vleteli do priekopy, kde sa auto zapichlo. To ale viem až z neskoršej rekonštrukcie. Ja si z toho veľa nepamätám. Keď som sa ale prebral, vyhrabal som sa z auta, a potom sa snažil dostať von Tomáša. To mi vôbec nešlo, bol tam zakliesnený nohami, nijako nereagoval a ja som ho jednoducho nedokázal dostať von,“ vyrozprával desivý zážitok Schlaichert a dodal, že v šoku bežal po pomoc. Žiaľ, Holému sa už život zachrániť nepodarilo.

Smrť detskej hviezdy: Alkohol,
Zobraziť galériu (9)

Ten v tom čase tvoril pár s Luciou Bílou. Boli spolu asi štyri mesiace. „Bol vtipný, strašne veselý a neuveriteľný srandista. Tomáš liezol väčšinou domov po odkvape alebo zostal spať vonku niekde na terase, pretože sa nedoklopal,” spomínala po rokoch. 

Keď sa dozvedela, že prišiel o život, nemohla tomu uveriť. „Bola som totálne hysterická. Všetci vrátane mňa boli presvedčení, že je to nejaký vtip. Ani jeho maminka neverila, že sa to stalo. O pol dvanástej v ten deň, keď sa to stalo, dokonca vyhodila policajtov, lebo si myslela, že je to zas nejaká Tomášova srandička,” prezradila Lucie. 

Koncom roka 2017 sa stala krstnou mamou knihy Volám sa Tomáš, ktorú napísal Ota Kars. Práve on kedysi Luciu a Tomáša zoznámil. Na krste speváčka ukázala posledné kvapky z voňavky, ktorú jej partner pred smrťou používal, náramok s jeho dátumom narodenia, ktorý jej kedysi daroval, ale aj prívesok, ktorý mal na krku v čase svojej smrti – ten dostala od Holého mamy. 

Smrť detskej hviezdy: Alkohol,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: youtube.com)

Viac o téme: Tomáš Holý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu