Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Miláčik slovenského národa: Oslavuje 50-ku, Slovákom je len pol života

Peter Bondra Zobraziť galériu (5)
Peter Bondra (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Fanúšikovia nikdy nezabudnú! Peter Bondra (50) sa už samozrejme hokeju profesionálne nevenuje. No do dejín slovenského športu sa zapísal zlatými písmenami. Doslova. A to sa ani nenarodil v našej krajine a občianstvo získal až po dlhých rokoch.

Otec Petra Bondru pochádzal z okresu Stará Ľubovňa, no jeho rodina sa vysťahovala na Ukrajinu. Tam spoznal svoju budúcu manželku Nadeždu, s ktorou mal troch synov. Keď mal Peter tri roky, prišli bývať na Slovensko. No občianstvo mu nevybavili. 

Hoci rodičia vzťah k športu nemali, Peter začal hrať v Poprade hokej, neskôr pôsobil v Košiciach. Už v roku 1990 sa však vybral do NHL, kde sa stal doslova rekordmanom. Bol držiteľom dvanástich klubových rekordov, napr. v počte dosiahnutých bodov (825), gólov (427), gólov v presilovkách (137), víťazných gólov (73), gólov v oslabení (32) a hetrikov (19). 

Po tom, ako v roku 1993 získal slovenské občianstvo, bol platným aj v reprezentácii. Nezabudnuteľný je samozrejme rok 2002, kedy sa slovenskí hráči stali majstrami sveta. Bondra bol vtedy naším najlepším strelcom a navyše práve on má na konte takzvaný zlatý gól, ktorým rozhodol o zisku zlatej medaily. 

Na snímke Peter Bondra
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Pavel Neubauer/TASR)

Po skončení aktívnej kariéry pôsobil Bondra nejaký čas ako generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie. Aktuálne je generálnym manažérom All Star tímu Tipsport ligy. Najväčšia Allstar hokejová exhibícia v Európe sa uskutoční už 17. februára v Bratislave na zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Lístky si môžete zakúpiť cez portál predpredaj.sk. 

Petrovi Bondrovi blahoželáme k dnešným 50. narodeninám. 

Viac o téme: Peter Bondra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu