Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Herečka z českých rozprávok: Pred smrťou trpela psychickými problémami

Eva Klepáčová ako Káča vo filme Hrátky s čertem Zobraziť galériu (6)
Eva Klepáčová ako Káča vo filme Hrátky s čertem (Zdroj: CT)

PRAHA - Nehrala len v rozprávkach, ale preslávila ju úloha Káče v rozprávke Hrátky s čertem. Objavila sa tiež vo werichovke Byl jednou jeden král. Herečka Eva Klepáčová (†79) bojovala pred smrťou s ťažkou astmou a tiež maniodepresívnou psychózou.

Eva Klepáčová niekoľko rokov pred smrťou bojovala s vážnymi zdravotnými ťažkosťami. Kvôli nimi mala časom tiež problémy s pohybom, až napokon skončila pripútaná na lôžku. Hoci sa o ňu lekári a zdravotníci intenzívne starali, svojim chorobám podľahla 18. júna 2012. Zomrela vo svojom dome.

František Filipovský a Eva Klepáčová
Zobraziť galériu (6)
František Filipovský a Eva Klepáčová  (Zdroj: CT)

Herečka, ktorá sa narodila 2. mája 1933, na filmovom plátne debutovala v snímke Na konci města (1954). V tom istom roku si zahrala aj v komédii Cirkus bude! a rozprávke Bol raz jeden kráľ. Diváci ju poznajú i z filmov Slečna od vody (1959), Fantom Morrisvillu (1966), Ta chvíle, ten okamžik (1981), Keď rozvod, tak rozvod (1982), Já nejsem já (1985), Ako básnikom chutí život (1987), Kolja (1996) alebo Mach, Šebestová a čarovné slúchadlo (2001).

Herečka z českých rozprávok:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČS státní film)

Tiež sa venovala dabingu, svoj hlas prepožičala napríklad Nastenke z legendárnej rozprávky Mrázik (1964). V roku 2007 jej Prezídium Hereckej asociácie udelilo cenu za celoživotné dielo v dabingu. Dlhodobo pôsobila v Realistickom divadle Zdeňka Nejedlého v Prahe. Jej manželom bol herec a spevák Josef Zíma, s ktorým napísala biografiu Princ a Káča (2001).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu