Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mozog útokov v Katalánsku bol známa firma: Imám bol odsúdený a deportovaný, ale vrátil sa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Imám Abdalbákí Sátí, ktorý je považovaný za mozog teroristických útokov v Katalánsku z minulého týždňa, vzbudil už začiatkom roku 2016 podozrenie v moslimskej spoločnosti v Belgckui. Tunajší starosta vtedy po upozornení belgického imáma kontaktoval španielske úrady a pýtal sa na Sátího minulosť. Povedal to v rozhovore s agentúrou EFE starosta belgického mesta Vilvoorde Hans Bonte.

"A aj keď informácie, že by Sátí bol podozrivý z radikalizácie islamistov či z nabádania k terorizmu neboli, moslimská komunita v našom regióne sa rozhodla vyhostiť ho z mešity," uviedol Bonte. Dodal, že je veľmi pyšný, že to boli práve moslimovia, ktorí "sa obrátili priamo na políciu".

Starost Bonte neuviedol, koho presne v Španielsku vtedy s otázkami na Sátího minulosť kontaktoval. Imám Sátí ale už vtedy nemal čistý trestný register. V Španielsku bol odsúdený na štyri roky za obchodovanie s hašišom, čo je podľa novín El Periódico jeden zo zdrojov financovania džihádistov.

Z trestu si imám Sátí odsedel viac než polovicu a v apríli 2014 bol prepustený. Súčasťou rozsudku bolo aj vyhostenie do Maroka, odkiaľ Sátí pochádza a kde žije jeho manželka a deti. V odvolacom konaní bolo ale jeho vyhostenie zrušené a Sátí mohol zostať v Španielsku, kde mal pobyt od roku 2002.

Podľa denníka El Mundo na jar 2015 sudca Pablo de la Rubia rozhodol, že Sátí nebude vyhostený, pretože nepredstavuje "reálnu hrozbu" a prejavil "úsilie o integráciu do španielskej spoločnosti". Obchodovanie s drogami označil vtedy sudca za "jediný a už starý trestný čin".

V belgickom meste Vilvoorde, ktoré má asi 43.000 obyvateľov a tesne prilieha k Bruselu, žil imám Sátí podľa starostu Bonteho od januára do marca 2016. "Imám susednej lokality Diegem prišiel za nami a pýtal sa na neho. Zdal sa mu čudný, pretože mu hovoril, že prišiel zo Španielska, pretože tam nemá budúcnosť. Nepáčilo sa mu tiež, že sa Sátí vyhlásil za imáma, hoci k tomu nedoložil žiadne dokumenty," uviedol Bonte.

Mesto Vilvoorde v posledných rokoch prijalo rad opatrení v rámci prevencie pred radikalizáciou islamistov. Bonte s týmito krokmi začal v roku 2012 potom, čo vyšlo najavo, že asi 30 ľudí z mesta odišlo bojovať do Sýrie do radov organizácie Daeš. Základom opatrení, ktoré starosta zaviedol, je zapojiť do prevencie proti terorizmu celú komunitu. "Boj s terorizmom funguje len vtedy, keď vychádza z vnútrajška vlastnej komunity," uviedol starosta mesta Vilvoorde.

Viac o téme: ImámBelgickoBarcelonaKatalánskoCambrilsAbdalbákí Sátí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu