Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO úniku džihádistu z Barcelony: Najhľadanejší muž Európy ticho prekĺzol cez trhovisko

Páchateľ sa takto vytratil z miesta činu. Zobraziť galériu (6)
Páchateľ sa takto vytratil z miesta činu. (Zdroj: El País)

BARCELONA - Terorista Younes Abouyaaquob utiekol z minulotýždňového masakru na barcelonskej promenáde Las Ramblas ako profesionál. Potichu prekĺzol cez známy krytý trh Boqueria. Nové zábery 22-ročného Maročana ukazujú, ako prechádza okolo stánkov s jedlom, zatiaľ čo po náraze dodávkou zanechal 14 mŕtvych, viac než stovku zranených a chaos.

Rodina o Maročanovi, ktorý je podozrivý z útoku v Barcelone: Zmenil sa, zneužili negramotnosť rodičov

Záznam z bezpečnostných kamier vo vnútri turisticky vyhľadávaného trhoviska zachytáva džihádistu, ako ním prechádza krátko po útoku okolo piatej hodiny popoludní. Kráča so sklonenou hlavou a slnečnými okuliarmi na tvári, aby si vyslúžil čo najmenej pozornosti.

FOTO úniku džihádistu z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: El País)

Potom prišiel na parkovisko blízko univerzity, kde zrejme napadol vodiča Fordu Focus. Paua Péreza (34) donútil nožom sadnúť do auta a sám si sadol za volant. Čoskoro ale natrafil na policajnú hliadku, do ktorej vrazil a zranil jedného policajta. To bolo asi hodinu a pol po útoku, okolo pol siedmej, keď bolo v meste už 800 policajných kontrol.

FOTO úniku džihádistu z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA / El Mundo)

S autom terorista prišiel do mesta Sant Just Desvern, kde vozidlo aj s mŕtvym Pérezom nechal pred architektonicky známym obytným domom Walden. Polícia potvrdila, že majiteľa Forda našla na zadnom sedadle usmrteného nožom. Maročan potom niekomu telefonoval, podľa denníka La Vangardia ho miestny občan počul hovoriť arabsky. Pokiaľ túto verziu polícia potvrdí, počet obetí sa zvýši na 15.

Veľké pátranie

Regionálny katalánsky minister vnútra Joaquim Forn potvrdil, že Abouyaaquob bol vodičom bielej dodávky a zostáva posledným mužom islamskej extrémistickej bunky s dvanástimi členmi, ktorý je stále na slobode.

Poškodené vozidlo.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter.com/Mustafa Bağ)

"Po tejto osobe sa už nepátra len v Katalánsku, ale vo všetkých európskych krajinách. Na akcii sa podieľa európska polícia," upresnil Forn. Minister ďalej informoval, že polícia vykonala v noci na dnes niekoľko záťahov v meste Ripoll, kde mnohí z podozrivých bývali.

Younes Abouyaaquob
Zobraziť galériu (6)
Younes Abouyaaquob  (Zdroj: TV3)

Auto z teroristického útoku v Cambrils pri Paríži

Čierne Audi A3, ktoré bolo použité v noci na piatok pri teroristickom útoku v španielskom meste Cambrils, necelý týždeň predtým zachytil policajný radar pri prekročení rýchlosti v aglomerácii Paríža. Informovali o tom regionálne noviny Le Parisien na svojej internetovej stránke.

FOTO úniku džihádistu z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Denníku sa zatiaľ nepodarilo získať vyjadrenie parížskej policajnej prefektúry k tejto informácii. Podľa denníka odvolávajúceho sa na bezpečnostné zdroje v súčasnosti neexistujú dôkazy o prepojení udalostí v Španielsku s Francúzskom. Francúzsko už v reakcii na útoky posilnilo hraničné kontroly.

14 obetí, vyše 120 zranených

Teroristické útoky v Barcelone a Cambrils si vyžiadali 14 obetí. Viac ako 120 ďalších ľudí z 35 krajín sveta utrpelo zranenia, viac ako päť desiatok je stále v nemocnici, z ktorých dvanásť je v kritickom stave. Mŕtvych, okrem Španielska, potvrdili Taliansko, USA, Kanada, Belgicko a Portugalsko.

FOTO úniku džihádistu z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Medzi identifikovanými mŕtvymi je aj Julian Cadman, sedemročný austrálsky a britský občan. Jeho matka bola pri teroristickom útoku ťažko zranená, otec chlapca prišiel identifikovať z Austrálie.

Prostredníctvom agentúry Amak sa k útokom v oboch mestách prihlásila organizácia Islamský štát .

Viac o téme: Barcelonaútekútok Abouyaaqoub
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu