Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Polícia je na stope podozrivému z útokov v Barcelone: Emotívny odkaz jeho matky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BARCELONA - Katalánska polícia je tri dni po teroristickom útoku v Barcelone veľmi blízko ďalšiemu podozrivému, osobe, ktorú spájajú s útokom v katalánskej metropole i pokusom o útok v letovisku Cambrils. Zatiaľ však zostáva nezodpovedanou otázkou, akú úlohu zohrala táto osoba pri teroristických akciách.

Hlavná pozornosť vyšetrovateľov je upriamená aj naďalej na pátranie po predpokladanom vodičovi bielej dodávky, ktorá v centre Barcelony vrážala do ľudí a spôsobila smrť najmenej 13 z nich, pričom desiatky ďalších nevinných utrpeli sčasti životy ohrozujúce zranenia. Po Younesovi Abouyaaqoubovi, 22-ročnom Maročanovi podozrivom z vykonania útoku, ku ktorému sa prihlásil Daeš, sa pátra predovšetkým v mestách Ripoll a Manlleu, ich okolí, ale aj na medzinárodnej úrovni.

Jeho matka vo vysielaní Televisió de Catalunya i Catalunya Radio apelovala na syna, aby sa vzdal polícii. "Nechcem, aby ďalej zabíjali," zdôraznila a dodala, že uprednostní synovo uväznenie pred jeho smrťou. Osobne však v jeho vinu neverí.

Kriminalisti sa zameriavajú aj na doteraz nezvestného imáma Abdelbakiho Es Sattyho, o ktorom sa polícia domnieva, že zahynul v stredu pri explózii v dome v Alcanare. Práve on mal stáť za radikalizáciou neskorších členov teroristickej bunky a mohol byť jej hlavou. Ide o muža, ktorý si už za obchodovanie s drogami odpykal štvorročný trest väzenia a ktorý mal mať kontakty so zodpovednými za teroristické útoky na prímestské vlaky v Madride z roku 2004, informoval mienkotvorný denník El País. Až do júna pôsobil ako kazateľ v mešite v Ripolle okolo 100 km severne od Barcelony.

Je však viac ako otázne, či je imám ešte medzi živými. Polícia totiž objavila biologické stopy troch osôb v troskách domu zničeného explóziou v Alcanare, ktorý mal podľa predpokladov vyšetrovateľov slúžiť na prípravu teroristického útoku s ešte tragickejšími následkami a v ktorom došlo k neplánovanej explózii trhaviny. Aj keď bezpečnostné zložky zlikvidovali v Cambrilse piatich teroristov a ďalších štyroch už zadržali, pričom poznajú aj identitu troch zatiaľ nezvestných, respektíve na úteku, katalánska polícia i tamojšia regionálna vláda spochybnili sobotňajšie vyjadrenie španielskeho ministra vnútra Juana Ignacia Zoida o rozbití teroristickej bunky. Podľa ich názoru nemožno o tom hovoriť, kým neskončilo pátranie po podozrivých.

Viac o téme: TerorútokyBarcelona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu